17 klassiska champagnehus du bör känna till

Är du en av dem som tänker "vin som vin"? Inget kunde vara mer fel.

Annons

Även om det finns flertalet prisvärda mousserande viner av hög kvalité är champagne något alldeles extra. Champagne är ett hantverk som tar lång tid att framställa och är unikt i sig. Det är en segerdryck och dricks vid speciella tillfällen eller när man vill sätta guldkant på dagen.

Här är 17 klassiska champagnehus du bör känna till:

1. Bollinger

Grundades 1829 av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Idag ägs huset av femte generationen efter Jacques Bollinger vilket gör Bollinger till ett av de sista självständiga champagnehusen. Fyra olika champagne produceras: Special Cuvée, Grande Année, R.D. (Récemment Dégorgé) och Vieille Vignes Françaises.

Bollinger har även, tack vare goda relationer mellan filmens producenter och Christian Bizot, kostnadsfri produktplacering i James Bond-filmerna.

2. Deutz

Deutz grundades år 1838 av tyskättlingen William Deutz. Ca 60 procent av de två miljoner buteljer som säljs varje år säljs lokalt hemma i Frankrike. Sin standardcuvée låter man alltid lagras minst dubbelt så länge som lagen säger – något som givetvis märks av i vinets smak.

Annons

3. Louis Roederer

Ett av de få kvarvarande helt privatägade familjeföretagen och på senare tid också ett av världens mest framgångsrika champagneföretag. Det grundades 1776 men fick varunamnet först 1827 då Louis Roederer inträdde i företaget. Företagets framgångar vilar mycket på att man förfogar över så stor vingårdsareal i de allra bästa områdena. Under sent 1800-tal levererades husets lyxiga Cristal (i sina genomskinliga flaskor av äkta kristall) till ryska hovet och tsar Alexander II.

4. Duval-Leroy

Det var Edouard Leroy som tillsammans med Jules Duval grundade huset 1859. De båda organiserade sedan ett bröllop mellan Jules son Henri och Edouards dotter Louise Eugénie för att låta företaget stanna inom familjen på riktigt. Henri och Louise Eugénie fick en son som styrde Duval-Leroy under andra halvan av 1900-talet. Huset ligger i Vertus, en by i Côte des Blancs-regionen i Champagne.

Annons

5. Pol Roger

Grundades 1849. Winston Churchill, Storbritanniens handelsminister mellan 1908-1910, köpte sin första flaska Pol Roger år 1908. Därefter blev det hans signum och när Churchill dog 1965 hedrades han av Pol Roger med en sorgkant på alla flaskor som såldes i Storbritannien. Pol Roger är ett av de sista familjeägda champagneföretagen och idag drivs huset av Jean Pol-Roger och Christian de Billy.

6. Jacquesson

Grundades 1798. Det ryktas om att champagnen var Napoleons favorit vilket också har bidragit till Jacquessons anseende. Runt milleniumskiftet genomförde man en av de största förändringarna i vinhusets historia och ersatte sin instegschampagne med en årgångsbaserad cuvée som ändras varje år.

7. Krug

Krug grundades 1843 av Johann-Joseph Krug och huvudkontoret är beläget i Reims. Idag ägs huset av LVMH precis som Moët & Chandon. Krug låter sina viner jäsa på ekfat, något få producenter fortfarande gör idag. En av världens mest kända cuvéer ”Clos du moulin” tillverkas av Krug och druvorna kommer enbart från en klase.

Annons

8. Philipponnat

Vinhuset grundades 1522 men gick över till att distribuera champagne först 1910. Två saker är klassiska för champagneflaskan: dels familjevapnet från 1697 och även datumet då flaskan korkades om vilket står på baksidesetiketten. Under 1800-talet började man att tillverka champagne på egen hand istället för att sälja druvor till andra distributörer.

9. Lanson

Lanson grundades 1760 av François Delamotte. Precis som idag fokuserar företaget på att exportera produkten till nya marknader. I slutet av 1800-talet försåg Lanson kungligheter i Storbritannien, Sverige och Spanien med champagne och än idag är Lanson officiell hovleverantör till den brittiska kungafamiljen.

10. Veuve Clicquot

Franska för ”Änkan Clicquot”. Den gula etiketten har gett champagnen dess smeknamn ”Gula änkan”. Namnet fick huset efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes 1777 och gifte sig 1798 med François Clicquot. Efter François död ärvde Nicole makens vinhus och efter bara fyra månader hittade hon skickliga medhjälpare, skrapade ihop kapital och grundade huset Veuve Clicquot Ponsardin. Hon anses vara den första moderna affärskvinnan. Precis som bland annat Moët & Chandon ägs huset idag av LVMH.

Annons

11. Moët & Chandon

Moët & Chandon grundades 1743 och ägs numera av LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy. Moët uttalas korrekt med ett hårt T, ”Moëtt”, då grundaren Claude Moët var av nederländsk börd och inte fransk. Företaget har under sina år levererat champagne till många berömdheter, bland annat Ludvig XV, Napoleon I och Nikolaj II.

12. Mumm

G.H. Mumm grundades av de tyska bröderna Jacobus, Gottlieb och Phillip Mumm 1827. Företaget var också den officiella sponsorn till Formel 1 mellan 2000 och 2016 och levererade champagneflaskor till prispodiet efter varje race. Idag är Mumm den officiella sponsorn till Formel E.

13. Perrier Jouët

Huset grundades 1811 av Pierre-Nicolas-Marie Perrier-Jouët och idag producerar de ungefär 3 miljoner flaskor per år. Perrier-Jouët äger 266 hektar av vinodling i Champagneregionen i Frankrike.

14. Piper-Heidsieck

Heidsieck har fått smeknamnet Marilyn Monroe-champagnen tack vare ett välkänt Marilyn-citat: “Det enda jag behöver för att vakna varje morgon är ett glas champagne från Piper-Heidsieck”. Champagnehuset grundades 1785 av Florens-Louis Heidsieck och drygt 50 år senare, 1839, kombinerades namnet med Piper efter att en släkting gick in i företaget.

Annons

15. Ruinart

Ruinart grundades 1729 och är det första och äldsta ännu verksamma specialiserade champagnehuset. Det grundades av Nicolas Irénée Ruinart, brorson till benediktinmunken Dom Ruinart. Från början framställde Nicolas vin men lärde sig senare att även tillverka champagne av Dom. Företaget stannade inom familjen fram till 1963 då det såldes till LVMH.

16. Taittinger

Huset är det tredje äldsta ännu verksamma specialiserade champagnehuset. Det grundades 1734 av Jacques Fourneaux som senare överlät det åt sin son, Jérôme Fourneaux. 1931 köpte Pierre-Charles Taittinger champagnehuset som då också bytte namn till Ets Taittinger Mailly & Cie.

17. Gosset

Gosset grundades redan 1584 men då som vingård. Först under 1700-talet när champagnemetoden på riktigt började ta fart gick huset över till att producera champagne. I över 400 år och 16 generationer var de familjeägda men ägs nu av Renaud-Cointreau-gruppen. Vinet kan men stor fördel lagras för att låta aromerna komma till sin förra rätt.

Läs mer:
6 härliga drinkar att göra med cava
Grönstedts lanserar exklusiv samlarkonjak – lagom till nationaldagen
Så gör du ett champagnetorn till nyår

Annons