Annons

Annons

6 inredningstrender att hålla koll på från möbelmässanStockholm Design Week är i full gång. I och med det får vi många trendrapporter för det nya inredningsåret. Här delar Residences redaktionschef Imke Janoschek med sig av sin trendspaning.

1. Trärent über alles

120 Landala rakt
124 Landala Gavel

Är det inte trärent får det ej vara med. Au naturel och med smekvänlig yta är bäst. Emma Olbers fantastiska matbord för Tre sekel kan man till exempel inte sluta klämma på. Tre lager såpa är hemligheten! Tyckte också om att Swedese nu gör sin bästsäljare, bokhyllan Libri, i trärent.

2. Sammet, sammet, sammet.

andtradition_2016_2

Inte en fåtölj eller soffa som klarar sig utan sammet. Väldigt snygg till exempel i &traditions monter där Luca Nichettos soffa Cloud plus fåtölj från i fjol hade fått sammetsöverdrag i en härlig kolagul färg som syntes överallt. Även &traditions Mayorsoffa från Fleming Lassen och Arne Jacobsen från 1939 syntes nu i en kolagul sammet. Den lite nättare badkarssoffa-formen som den har kommer också stort.

3. Rosa

knot-rosa

Annons
Gilla Residence på Facebook

Rosa peakar nu; inte mig emot. Jag har alltid älskat rosa i inredning, kanske i synnerhet den hudiga rosatonen som är inne nu som accentfärg. Misstänker att vi alla kommer vara redigt trött på rosa om något år. Många montrar var målade helt och hållet i rosa …

Läs också: 8 trender att hålla koll på 2016

4. Grönt

Daggkåpa

Eva Schildts skärmsystem Daggkåpa, Nola.

Pots planteringskärl, design Broberg & Ridderstråle.

Pots planteringskärl, design Broberg & Ridderstråle, Nola.

Grönt blir ännu större, vi ser den gröna trenden som växter överallt (Eilsersens monter var någon 80-talsinspirerad växtorgie) och som figurativa växtmönster och som en färg på produkterna. Nola lanserade bland annat Eva Schildts Daggkåpa skärmsystem och Broberg Ridderstråles lättplacerbara krukor Pots.

5. 80-tal

haddoc soffa johanson design

Skinnsoffa Haddoc, Johanson design.

Pösiga överdrag, kromdetaljer i stället för den  lätt uttjatade mässingen, massor av svart, memphismönster, kleinblått. Vi som hade Nenafrisyr när det begav sig får ju lite hicka, alla andra äääälskar förstås. Skinnsoffan Haddoc med sitt loosefit-överdrag av Johan Lindstén för Johanson Design, och framförallt skrivbordsstolen Haddoc.

6. 50-tal

Birdy_Marsala_Table_Landscape-Low-res_Photo_Chris-Tonnesen

Den lilla lampan Birdie gjorde Birger Falk ursprungligen som vägglampa och nu har Northern Lighting tagit upp en ny variant på den, och lanserar den som skrivbordslampa i hallonrosa färgen Marsala. Foto: Chris Tonnesen

När det blåser 80-talsvindar, är alltid även 50-tal aktuellt, för på 80-talet vurmade man 50-tal (se Lex Grease). Som jag redan spådde i min lilla auktionsspaning för någon vecka sedan, så finns det ju väldigt många företag som gräver i arkiven och ta upp den ena 50-talsklasssikern efter den andra, vilket även påverkar formgivare att ta fram nya 50-talsditon.

2015.12.11_&tradition56715

terazzo design tony almen och peter gest

Bokhyllan Terasso för KA Andersson, design Tony Almér och Peter Gest.

LÄS OCKSÅ

(148)
(0)


AnnonsLaddar