Annons

Annons

7 nyheter att hålla koll på från FormexUnder onsdagen öppnade Formexmässan – Nordens största fackmässa för design och inredning – som pågår mellan 23-26 augusti. Residence var på plats för att spana in höstens nyheter. Här är våra favoriter.

1. Jotuns nya färgkarta

Tillsammans med den Oslobaserade stylistduon Kråkvik & D’Orazio har man för första gången i Formex historia byggt en huvudutställning kring begreppet färg för Jotun.

Annons

Utställningen kretsar kring tre grundpaletter – var och en rotad i olika sätt att förhålla sig till en allt snabbare och allt mer oviss tid. Den nya färgkartan som presenterades bestod av blekta färger, brutna toner, industriellt gråblått och blågröna hav och färgstarka blommor.

2. Village

Svenska inredningsföretaget Village fortsätter att producera kollektioner med hjärtat i sitt nordiska ursprung och med fokus på klassiskt hantverk och hållbarhet. En av höstens nyheter är ljusstaken Sigurd, ett resultat av kärleken till gjutjärn och fina, klassiska metaller som mässing.

3. Ment

Bland de nya designers som ställde ut på årets mässa var vår favorit det norska keramikmärket Ment, som grundats av de två systrarna Ingvild och Sidsel Forr Hemma. Deras vackra keramik och porslin är minimalistisk och enfärgad och har hämtat inspiration från det pastorala hantverksarvet i Norge från mitten av 1800-talet.

4. Jens Fager

Duktige formgivaren Jens Fager har utökat sin serie köksattiraljer i kollektionen Cook and Serve för Rig-tig.

5. Qian Jiang

31-åriga Qian Jiang blev årets vinnare av Formex Nova 2017 och har formgivit den vackra ljusstaken Dejawu Stackable candle holder. Han föddes i Kina och har efter sin kandidatexamen i industridesign vid Jiangnan University jobbat som industridesigner på byråer i Shanghai.

Men sedan 2011 har han haft sin bas i Sverige då han läste sin master i industridesign på Lunds Universitet. Han har även jobbat i Köpenhamn på Nicolai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. För två år sedan öppnade han sin egen studio Dejawu som har fokus på design och vardagsföremål.

6. Design för dementa

Danska textildesignern Emilie Dissing Wiehe var en av de nominerade till årets prestigefulla designpris Formex Nova. Hon tog examen från The Royal Danish Academy of Fine Arts Schools of Architecture, Design and Conservation 2015, med MA-projektet RO – til forvirrede hoveder og rastløse hænder.

Projektet har en inriktning på demens och hur man kan lindra förvirrade och oroliga känslor som ofta följer sjukdomen.

Emilie Dissing Wiehe använder ofta sin bakgrund som textildesigner för att skapa produkter med en speciell taktil och visuell dimension och vill att hennes design ska påverka vardagen, stimulera sinnena och addera en lekfull och poetisk känsla i omgivningen.

Läs också:

Han är årets vinnare av designpriset Formex Nova 2017

Kika in i unika arkitekthuset – inrett av stylistduon Kråkvik D’orazio

De ställer ut på Formex Young Designers 2017

Gilla Residence på Facebook
(0)
(0)


AnnonsLaddar