Annons

Annons

7 växter som renar din luft hemmaLuftrenande växter kan förbättra vår inomhusmiljö. Till exempel visar vetenskapliga studier att de kan neutralisera skadliga gaser, förbättra luftfuktigheten samt skapa ett bättre klimat. Här kommer 7 växter som ger dig bättre luft hemma!

Ampellija.

Gröna växter med stora blad ligger i topp på listan över de krukväxter som är bäst på att fånga skadliga partiklar. Undersökningar visar att det verkar som att växter som kräver mycket vatten för att må bra förbättrar miljön i rummet allra bäst.

Läs också: 5 tåliga växter att ställa i badrummet

Växter som renar luften

1. Ampellilja (Chlorophytum comosum)
Binder giftet formaldehyd ur luften.

Annons
Ampellija

Ampellilja

2. Gullranka (Epipremnum pinnatum)
Tar upp bensen och formaldehyd.

gullranka

Gullranka

3. Fredskalla (Spathiphyllum Wallisii)
Det här är luftrenarnas Rolls-Royce. Den tar upp gifterna bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Växten innehåller däremot vissa irriterande ämnen som kan vara besvärliga för allergiker och den är giftig för katter.

Spathiphyllum blandum, Araceae

Fredskalla.

4. Murgröna (Hedera helix)
Murgröna är mycket bra på att ta upp bensen ur luften, men inte en helt lättskött växt. Murgröna innehåller dessutom irriterande ämnen som kan ge magbesvär och förgiftning om den äts i större mängder.

Efeu

Murgröna.

5. Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)
Svärmorstunga är både lättskött och nyttig ur hälsosynpunkt. En optimal krukväxt helt enkelt. Den renar luften från bensen,  formaldehyd och trikloretylen, tar upp koldioxid ur luften nattetid och placeras med fördel i sovrummet.

Svärmorstunga.

6. Aralia (Fatsia japonica)
Exceptionellt bra på att ta upp formaldehyd ur luften

Aralia.

7. Banddracena (Dracaena deremensis)
En lättskött och en effektiv luftrenare.
Den tar upp bensen,  formaldehyd och trikloretylen i hög grad, och släpper ut ganska mycket vattenånga och ger ökad luftfuktighet.

Banddracena

Banddracena.

Läs också: 5 växter som ger bättre sömn


Källor: obesprutat.com, blomsterlandet.se och gronluft.se

(35)
(0)


AnnonsLaddar