Annons

Annons

Årets accessoar: ”124 graders vardagsmagi”


Årets accessoar:

»124 graders vardagsmagi. Daniel Rybakkens 124° mirror för Artek är som en öppnad bok på väggen. Rummet förvandlas till en spegelvärld.«

Det är som om Daniel Rybakken har kommit till jorden på ett uppdrag för att förstå vårt dagsljus. Han experimenterar, under­ söker och konstruerar sina ljusantenner. Ljuset blir ett språk, ett slags materia, fotoner silade i Rybakkens uppfinningar. Uppvuxen och designutbildad i Oslo, konststudier på HDK.

Annons

Sedan 2008 bedriver han verksamhet både i hemstaden och i Göteborg. Hans poetiska, komplexa och ofta mobilartade ljusverk har dragit till sig en rad utmärkelser och priser, bland annat Italiens äldsta och mest förnäma pris, Compasso d’Oro för serien Counterbalance (2014).

Systemet Kiila för Artek (2017) är också helt genomlyst, rätt in i konstruktionen av stöttor, ben och ytor. Det är brukbar design utan hemligheter.

Rybakkens 124° mirror för Artek söker andra värden, vinklar bort det seende ansiktet och framkallar en hemlig, flytande verklighet bakom blanka stålytor. Är det reflekterade ljuset vårt sista stora mysterium? Spegeln finns i tre varianter, varav en med hylla.

Text: Petter Eklund

Foto: Erik Lefvander

(0)
(0)


AnnonsLaddar