Annons

Annons

Årets arkitekt Andreas Martin-Löf bygger vidare i Västberga2014 blev han utsedd till Årets arkitekt på Residence Stora Formpris bland annat för sitt innovativa bostadsprojekt i Knivsta. Nu är Andreas Martin-Löf aktuell med en uppföljning av succén – den här gången i Stockholmsförorten Västberga.

Andreas Martin-Löf poserar med modeller av ett bostadsprojekt i Upplands Väsby (Junior Living) norra Djurgårdsstaden (Aros bostad) samt en fasadstudie inom projektet Lyceum (Oscar Proporties). Foto: Tobias Regell

Andreas Martin-Löf poserar med modeller av ett bostadsprojekt i Upplands Väsby (Junior Living) norra Djurgårdsstaden (Aros bostad) samt en fasadstudie inom projektet Lyceum (Oscar Proporties). Foto: Tobias Regell

För snart ett år sedan blev Andreas Martin-Löf utsedd till Årets arkitekt 2014 på Residence Stora Formpris med motiveringen:

”För en förnyelse av Stockholms bostadsvärld i två riktningar, det mest exlusiva men även det som storstäder behöver mest: kvalitativt och snyggt lågprisboende”.

Till grund för motiveringen låg bland annat Andreas Martin-Löfs pionjärprojekt EDA, som 2014 resulterade i 124 modulbyggda lägenheter, i Knivsta söder om Uppsala. EDA visade vägen framåt på den svenska bostadsmarknaden som länge kantats av bostadsbrist, främst i storstäderna.

Knivsta-Foto-Åke-E-son-LindmanKnivsta-Foto-Åke-E-son-Lindman3 Knivsta-Foto-Åke-E-son-Lindman4
På bilderna ovan: resultatet av Andreas Martin-Löfs projekt i Knivsta.

Nu är Andreas Marin-Löf aktuell med ett uppföljningsprojekt i Västberga, där det nu byggs ett helt nytt kvarter med hjälp av flyttbara, färdiginredda lägenhetsmoduler.

– Projektet i Västberga är det första uppföljningsprojektet av vårt prototypprojekt EDA i Knivsta som fick väldigt stort genomslag 2014 på grund av projektets annorlunda konstruktionsprincip och uttryck, säger Andreas Martin-Löf till Residence.

Knivsta-Foto-Åke-E-son-Lindman7Så kommer lägenheterna i Västberga se ut. På bilden är en av lägenheterna från Andreas Martin-Löfs första projekt i Knivsta.

Knivsta-Foto-Åke-E-son-Lindman9
Knivsta-Foto-Åke-E-son-Lindman8

I Västberga byggs det dubbelt så många lägenheter som i Knivsta. 280 lägenheter produceras av Junior Living för Sveriges största kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder.

– Det blir hyresrätter som kommer att förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen och de som får en lägenhet i Västberga kommer att kunna behålla sin köplats under tiden de bor där, säger Andreas Martin-Löf som på sikt kommer att fortsätta vara med att förändra Sveriges bostadsmarknad.

– Vi har för närvarande ca 1000 lägenheter av denna typ på ritborden och det kommer både bli hyresrätter och bostadsrätter.

Med nio dagar kvar till Residence Stora Formpris 2015 kan Andreas Martin-Löf blicka tillbaka på betydelsen av utmärkelsen.

– Att få utmärkelsen årets arkitekt av Residence har inneburit mycket positiv uppmärksamhet och en övergång till att möta fler och fler beställare som aktivt söker upp oss för att de tror på det vi gör. Kontoret fick med utmärkelsen en bekräftelse på att vårt arbete uppskattas och gör skillnad i en annars rätt slätstruken svensk bostadsproduktion, speciellt inom budgetsegmentet.

Foto: Åke E:son LindmanFoto: Åke E:son Lindman
Andreas Martin-Löf har gjort mycket annat, bland annat förvandlade han Stråhattfabriken till bostäder för Oscar Proporties.

Annons

Läs mer:
Årets arkitekt 2014.
Årets arkitekt i hans eget sommarhus.

LÄS OCKSÅ

(37)
(0)


AnnonsLaddar