Annons

Annons

Arkitektritad sommarstugaArkitekt Calle Smeds­hammar var med och startade DAPstockholm tillsammans med en grupp kolleger 2007. Förkortningen står för design, arkitektur och produktion och signalerar att kontoret gärna hjälper till genom hela processen, från hyresavtal till inflyttningsfest. Villa Holmen är DAPs första projekt i Smedshammars gamla hemkommun Sigtuna och är ritat tillsammans med Henric Wernefeldt.

Sveriges spetsigaste fritidshus! Den supermoderna stugan ligger inkilad mellan 400 år gamla ekar.

Sigtuna kommun stinker. Åtminstone när man tittar på brottsstatistiken.
Antalet anmälda incidenter ligger över riks­genomsnittet. Något som kan vara svårt att begripa när man traskar Storgatan ner, flankerad av gamla trähus med korgmarkiser och gaslampor och flaggspel, men som tydligen har att göra med Arlanda flygplats. Arlanda flygplats var tidigare arbetsplats åt Johan, som bor med sin danske man Jakob i en lägenhet på Lilla Essingen i Stockholm, men som sedan ett år tillbaka äger ett sommarhus i Holmen. Holmen är en liten fritidshuskoloni bara tio minuters bilfärd på grusig landsväg från Sigtuna och den perfekta tillflyktsorten, här ruvar lugnet bland sädesfält och ladugårdar.

Annons
Gilla Residence på Facebook
arkitektritad sommarstuga eson 1

Terrassen med sitt sparsmakade möblemang pekar söderut, vass som en kompassnål. Fasaden i svartmålad plywoodpanel ger huset ett distinkt industriellt uttryck, särskilt i kombination med den grova ramen som rymmer infälld belysning och rännor. Bord, Tati, Broberg & Ridderstråle. Grå glasvas/ljusstake, Bottle, Jon Eliasson, Ponpon. Kopp, Royal Copenhagen, stolar Harry Bertoia.

Det är här Johan och Jakob helst befinner sig. Hela sommaren och varje helg. Sittande under sina tre ekar – runt 400 år gamla – på terrassen som pekar som en kompassnål rakt åt söder varifrån all världens flygplan börjar sina inflygningar mot flygplatsen. Skulle flygplanen flugit en aning närmare hade Johan säkert kunnat namnge modellerna.

»Han är lite av en flygnörd«, konstaterar arkitekt Calle Smedshammar på DAP-stockholm som ritat det trekantiga huset och som råkar komma från Sigtuna och som vet att Johan just nu håller på att bygga ett vitrinskåp åt sin digra samling modellflygplan. Ett komple­ment till arbetsrummet med sina två flygstolar. Och vardagsrummet med sitt soffbord i form av en flygplansvinge, i popnitad aluminium, förmodligen helt omöjligt att ställa ett vinglas på utan att spilla.
Därtill är huset format som en deltavinge:
»Men det är faktiskt en lycklig slump«, säger Smedshammar som inte kände de båda beställarna sedan tidigare. Snarare är det tomten som givit triangelformen:
»Det fanns liksom inget alternativ. Grusvägen från Sigtuna delar sig här och huset ligger i klykan. Med en granne bakom. Och enligt detaljplanen skulle det vara fyra och en halv meter till grannen och sex meter till de båda vägarna. Och då får man inte in ett rätvinkligt hus. Vilket så klart föll Johan på läppen direkt.«
Därmed är det ett »självklart hus«, enligt Smedshammar.
Men helt självklart är det kanske inte att kila in en triangel mitt i Landsortsverige, mitt bland sadeltaken och snickarglädjen. Särskilt inte som fasaden är i svartmålad plywoodpanel fixerad med synlig stjärnskruv och försedd med grov »ram« som innehåller rännor och belysning och ger byggnaden ett stenhårt industriellt uttryck. En ram som också går igen i det rätvinkliga gästhuset nere vid parkeringen.
Inom det ramverket, sandwichat mellan de båda triangulära planen, har rummen ställts in. Och, jo, en självklarare plan får man faktiskt leta efter: mot den slutna norrfasaden hall, sov-, bad- och arbetsrum, mot den glasade söderfasaden kök och vardagsrum, och mellan dessa en förvaringsvägg, som ett membran mellan privat och offentligt, lika svart som fasaden.
Kriminellt enkelt egentligen.

arkitektritad sommarstuga eson 3

Stolar runt bordet, Konstantin Grcic, Magis, ljusstake grön, Iittala. Gryta med handtag, Sarpaneva, Timo Sar­pa­neva, Iittala. Köks­handduk, Heute Schmidt, Asplunds. Gult sidobord Bento, av Thomas Bentzen, Muuto, NK Inredning. Grå rund matta, Arcade, NK inredning. Svart fåtölj, Patricia Urquiola, Moroso, NK Inredning. Tidnings- ställ som här används som vedkorg, Claesson Koivisto Rune för Asplund Collection.

arkitektritad sommarstuga eson 5

Svartmålade Ikealuckor ger gott om förvaringsutrymme. Vas Fanny, av Ami Katz för Klong. Träskulptur, DMOCH. Spegel, Me Mirror, av Mathias Hahn för Asplund Collection. Hurricane Lamp, Skogsberg & Smart, NK Inredning.

arkitektritad sommarstuga eson 4

Köket är öppet mot vardags­rummet och utgör en del av förvaringsväggen som skiljer husets privata delar från de offentliga. Gryta med handtag, Sarpaneva, Timo Sarpaneva, Iittala. Förvaringskärl, Black Fluted Mega, Royal Copenhagen. Grå glasvas/ ljus­stake, Bottle, Jon Eliasson, Ponpon. Måttsats, Tower, av Monica Förster för Alessi. Skärbräda, Ferm Living, kökshandduk, Heute Schmidt, båda Asplund. Hurricane Lamp, Skogsberg & Smart, NK Inredning.
Bambukorg, Blow up, Fratelli Campana för Alessi.

 

(111)
(1)


AnnonsLaddar