För Stockholms tunnelbanas grottstationer har vi arkitekten Michael Granit att tacka. Det var Granit som ville komma från den kaklade stationsarkitekturen som präglar majoriteten av huvudstadens stationer. Det fanns ju egentligen ingen anledning att kakla in stationerna när grottorna i sig tornade upp sig långt mäktigare än de badrumsliknande väggarna. Succén var omedelbar, och de första stationerna belönades med Kasper Salin-priset.

Stockholm sub solna

Solna station.

För att få fler att upptäcka Stockholms mäktiga stationer med grottväggar – som sorgligt nog förbises allt för mycket av jäktande resenärer – har fotografen Chris M. Forsyth fotograferat 27 stationer om 157 bilder till fotoboken Stockholm Sub.

Konsten fick ta plats

Det är inte bara grottutformningen som uppmärksammas i boken – Michael Granit var mycket mån att samarbeta med den tidens främsta svenska konstnärer, som utsmyckade stationerna med unika verk. Stockholm Sub är första gången Stockholms unika tunnelbanestationer dokumenteras på det är sättet, med den här typen av detalj i Forsyths fotografier med vidvinkel och långa exponeringar.

Bokens redaktör är journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt, som också kompletterat bilderna med korta informativa texter.

Stockholm sub alby

Alby.

stockholm sub tekniska högskolan

Tekniska högskolan.

stockholm sub bagarmossen

Bagarmossen.

stockholm sub hötorget

Hötorget.

stockholm sub kungsträdgården

Kungsträdgården.

stockholm sub Kungsträdgården2

Kungsträdgården.

stockholm sub kungsträdgården

Kungsträdgården.

stockholm sub t-centralen

T-centralen.

Samtliga fotografier av Chris M. Forsyth.

Läs mer:

Vackraste inredningen av fantastiska Apparatus

Tengbom designar Arlandas nya exklusiva terminal

The Grey House är en ren och skär designdröm

Gilla Residence på Facebook