I en gammal skidbacke långt in i Hälsingland står Lofthuset, som ett oerhört välbyggt och väldesignat – huset är ritat av SAR/MSA Hanna Michelson – förverkligande av barndomens drömmar om en trädkoja. En 10 meter hög trädkoja, om 14+14 kvadratmeter där huset består av två stycken rum varav det ena är ett slags utsiktsrum, som längst upp i den på styltor smalhöga träkonstruktionen bjuder på just det – utsikt.

lofthuset baksida
lofthuset takrummet

Det klimatskyddade nedre rummet har naturligtvis anpassats för övernattning och dagsvistelse, och trots att man kommit ned från utsiktsrummet finns även här en utsikt att berätta om för barnbarnen. Hela huset bjuder på magnifika träval med naturlig finish som känns helt rätt i tiden. Ljusa träslag och snickerier i björkplywood och ask, med isolation av linfiber som ska ge ett behagligare inomhusklimat. Designmässigt är det tydligt att målet varit att komma nära naturen genom att rensa bort onödigt klotter och skapa ljus och rymd.

lothuset interiör1
lofthuset kök
lofthuset fönsterbänk
lofthuset fönsterbänk2

I skrivande stund finns endast Lofthuset i Bergaliv landskapshotells utbud, men planer finns på att bygga ytterligare tre hus i det minst sagt natursköna området. De hälsinglandska skogarna som omger Bergaliv bjuder inte heller bara på avkoppling; här finns aktiviteter som vandring, bad vid flodbanken, klättringspark samt närliggande Järvsö med skidor, mountainbiking och ett zoo.

lofthuset bro
lofthuset diskho
lofthuset kök detalj
lofthuset styltor
lofthuset framsida
lofthuset framsida2
lofthuset ritning

Läs mer:

Bruno Mathson möter japansk minimalism i Norrtälje

Veckans hem: minimalistisk studiolägenhet i Vasastan

Se bilder från hållbara Grow Hotel

Gilla Residence på Facebook