Bo femstjärnigt mitt i skogen - glamping är nya trenden

Sätt samman glamour och camping och du får Glamping, en ny trend som härstammar från Slovenien.

Annons

Det spansk-slovenska projektet Lushna säljer olika typer av trätält eller trähus och drivs av ekoentusiaster som vurmar för uteliv utan straplatser.

Syftet är att smälta samman naturupplevelser med hotellkomfort i lärkträdoftande krypin för romantiker och stadseskapister.

glamping2
 

Systemet utvecklades av arkitekten Peter Licen och Marjeta Fendre, som också är vd för The Lushna Group, ett gäng bio-arkitekter, träbyggare och naturligare.

Den första Lushna-byn stod färdig 2009 vid sjön Bled, ett turistområde i slovenska alperna. En annan Lushna-by, med country club och 21 stugor, har växt upp i en övergiven slovenskt grustäkt som naturen tagit över.

En internationell trend

Nu sprids idén vidare internationellt i eko-turismtrenden. Turistmål och smultronställen erbjuds luxuöst inredda trähyddor som utan grundarbeten kan placeras var som helst.

glamping1
 

Stugorna finns i olika utföranden; Lushna Suite med egen toalett och dusch, en bastustuga, ett »Rainroom« (dusch) och nya barnsmarta Lushna Petit. Ett tält kostar mellan 39 000 kr och 230 000 kr beroende på lyxnivå.

Annons

Läs mer:
Naturnära i arkitektens välritade sommarstuga
23 vackra och bohemiska bröllopsdetaljer
4 tips för att grilla miljövänligt i sommar

Publicerat 07 juni 2016
Annons