Dansk dröm på Sri Lanka – semestervillan K House

Dansk dröm på Sri LankaPå en paradisstrand på Sri Lankas sydkust ligger en dansklankesisk dröm: K house. Här kan du checka in och leva som en flashpacker!

Annons

Kstår för k:et i Kottegoda, en liten fiskeby på Sri Lankas sydkust där K house stod klart för drygt ett år sedan. Det hade då gått nästan sju år sedan Peter Eland, arkitekt och delägare av danska Norm architects fick frågan av kollegan på det kinesiska arkitektkontoret Aim architecture: Ville han rita en villa på tomten han köpt strax utanför Hiriketiya beach – paradisstrand ofta benämnd som en av landets vackraste?

vy över havet från terass
Polerad betong, sten och teak i uterummet mot havet, rejäla material som står pall för saltvattenstänk. Taket i teak ger skydd i den täckta loungen när vädret är vilt.  

»Jag sa ja med en gång. Vilket jag inte ångrade en sekund när jag såg platsen några veckor senare. Tomten ligger fantastiskt, inbäddad i palmer och tropisk grönska precis intill stranden. Men till skillnad från närliggande Hiriketiya som kan vara rätt hektisk emellanåt, är Kottegoda betydligt lugnare. Husen ligger glest längs stranden och här bor främst lokalbefolkning. Varvat med några lyxvillor och boutique-hotell«, säger Peter Eland som har rest till landet regelbundet sedan hus-projektet satte i gång.

Matbord och sittbänk i massivt trä
Alla bord och bänkar är special-ritade för projektet av Norm architects och gjorda av teak från området.  

Det visade sig att även granntomten var till salu, vilket innebar att man snart förfogade över ett landområde på 4 000 kvadratmeter. Beslutet att inte bara bygga ett, utan två hus, kom sig av idén om att flera sällskap skulle kunna bo i K house samtidigt. Nu hyrs de två villorna förvisso ut som ett paket, men uppdelningen gör det ultimat för exempelvis två familjer att semestra ihop. Så är den huvudsakliga målgruppen också just familjer. Och »flashpackers«, som Peter Eland kallar dem. Dåtidens backpackers som inte låtit åldern hämma lusten att resa till mer exotiska platser än charterhotell på Gran Canaria – men som tack vare fetare plånbok liksom högre krav på standard söker sig till den typ av semesterboende som K house erbjuder.

Annons

»Jag kallar det för ’rough luxury’. Estetiskt och bekvämlighetsmässigt har K house samma exklusiva känsla som ett lyxresort, men närheten till det vilda havet och naturen ger det en mer rå, genuin känsla än ett klassiskt high end-resort.«

Matplats under tak
Det östliga huset ligger inbäddat på höjden. Den långsträckta takkonstruktionen med återvunna takplattor av terrakotta ger skydd mot sol och regn.  

Ritningarna såväl som uppbyggnaden av villorna tog sin tid. En stor utmaning var den geografiska platsen. Att ha Indiska oceanen in på husknuten är som ovan nämnts »fantastiskt«, men kräver noggrann -planering i val av material. Således byggdes K house av betong, terrazzo, kakel och teak – lokala och ofta återvunna material som står pall för det saltvattenstänk som pålandsvindarna från havet för med sig.

»Att vi allierade oss med två lankeser, en ingenjör och en projektledare, var ovärderligt för hela projektet. De hjälpte oss med allt från kontakter till -kunskap om lokala material och var vi kunde hitta antika möbler. Vår vision var att bygga en bro mellan skandinavisk design och lokal arkitektur.«

Bänk i gjutpolerad terrazzo.
Gjutpolerad terrazzo är en specialitet på Sri Lanka. Här är en hel bänk gjord i detta underbara material. Vas från Menu  

Ur den visionen växte så K house sakta fram. Husen, som är placerade i en L-form som omsluter en lummig trädgård och en saltvattenpool, bär på tydliga referenser från den kolonialarkitektur som Sri Lanka är känd för: huskropparnas raka linjer, de V-formade tegeltaken, kolonnerna och -teakdetaljerna.

Annons

Det yttre speglas även i husens inre där takhöjden och de synliga bjälkarna skänker en känsla av rymd åt hela interiören. Genom fasadens många skjutdörrar skapas en brygga till omgivningen: här flyter inne ihop med ute. Och det bokstavligen genom badrummens sammanlänkade lilla uterum där gästerna kan duscha under bar himmel.

»Öppenheten i husen gör att man alltid är i kontakt med naturen.-Samtidigt som man när man önskar kan dra för fönster och dörrar för att skapa ett tyst och tryggt rum«, säger Peter Eland.

Sandstrand Sri Lanka
Långa, orörda sandstränder sträcker sig så långt ögat kan nå på Sri Lanka. Denna strand ligger bara några minuters promenad från K House.  

En varm kontrast mot de genomgående (sånär som på de vita sovrummen) gråpolerade cementtaken och betongväggarna är den återkommande bruna teaken. Möblemanget har delvis beställts av lokala hantverkare, men består även av otaliga antikviteter. Sri Lankas sydkust är en guldgruva för hantverks- och antiknördar. Men att hitta rätt kräver sitt tålamod.

Annons

»Vi har kommit över många fynd hos traktens antikhandlare genom åren. Men det förutsätter oftast att man rotar en hel del och ser potential i slitna saker. Men lankeserna, som överlag är väldigt varma och serviceminded, har oftast varit hjälpsamma. Har vi exempelvis hittat en stol som vi egentligen ville ha ett par av, kan de säga: ’Låt mig ringa några samtal och återkomma.’ Och dagen därpå har de fixat en identisk stol till«, säger Peter Eland med ett leende.

stolar på terass
Stolarna med rottingsits hittade man i en lokal antikbutik nära Unawatuna, Galle. Lokala snickare återställde dem i skick som nya.  

Visionen om en brygga mellan det lankesiska och skandinaviska går igen i hela K house, men interiörmässigt skiljer sig planeringen åt i de två husen. Medan det östra närmast havet givits en öppnare planlösning – bland annat genom vardagsrummet övergång i veranda – har ambitionen med det västra varit att skapa en mer intim atmosfär.

Genomgående för det minimalistiska och stundom nästintill sakrala K house är dock känsla av lugn.

vy över sällskapsrum
Snyggt linjespel i ett av sällskapsrummen med skön materialmix med betong och trä. Det långa bordet är designat av Aim architects och tillverkat av kokosnötsträ av lokala snickare.  

»Ambitionen har framförallt varit att skapa en harmonisk och rofylld plats. Här ska man inte behöva göra mer än att vara, många av våra gäster tillbringar nästan hela semestern i husen. Och det är just en avslappnad hemmakänslan vi har velat förmedla. Så finns ju även en kock på plats i huset«, säger Peter Eland.

Dörrar mot terassen
Oljat teakträ används till dörrar och fönster i båda husen  

Ja, hemma är man gärna i K house. För den mer rastlöse väntar dock en hel värd av möjligheter runt husknuten: Paradisstränder, surfing, valsafari, tempel, teplantager, djungel… och allt det där andra som gör kontrasternas ö så otroligt spännande.

Annons

»Jag föll för Sri Lankas natur och kontraster. Det där ruffa och råa men på samma gång genuina, vackra och välkomnande.«

Rufft, genuint, vackert och välkomnade. Adderar man en stycke -lyxkänsla känns den beskrivningen som rätt träffande för hela K house.

Översiktsbild över K house och strand.
Den avskilda stranden på K House ed enbart privat access ger en lyxig känsla.  

K house

Var Ligger på södra Sri Lanka.
Projektkoordinator Gabriela Lo.
Arkitekter Wendy Saunders, Vincent de Graaf för AIM architecture och Peter Eland för Norm architects.
Designteam Qing Ye, Zihan Zhao och Alejandro Felipe.resaresaresaresaVinjettVinjett

Text Sofia Edgren

Foto Jonas Bjerre Poulsen & Noah Sheldon

LÄS MER: 
Fyra snygga designhotell i Bergen – av Claesson Koivisto Rune

Kika i genuina konsthotellet i bergen vid franska rivieran

Orientalisk hotellyx: Riad Mena i Marrakech

Publicerat 21 februari 2020
Annons