Island designhotell

Det stora blå – femstjärniga hotellet på Island

Islands första femstjärniga hotell bjuder på en sällsam upplevelse någonstans mellan saga och sanning. Nu laddar landet för en rad hotell som låter naturupplevelsen bli en del av boendet.

Annons

Hur skapar man ett hotell i ett av världens mest förunderliga landskap – utan att låta interiören vare sig ta över eller försvinna i den storslagna scenografin? Det är kanske en av de svåraste balansgångar ett hotell med magisk placering står inför. På Island har man på något vis gått runt hela frågeställningen och satsat på ok-ish standardhotell strösslade runt diverse turistattraktioner.

The Retreat Blue Lagoon – Islands första femstjärniga hotell

The Retreat Blue Lagoon
 

Den blå lagunen – Islands i särklass största turistattraktion – har en rad hotell i omnejd och ett eget standardhotell alldeles intill. Men inte förrän alldeles nyligen slog de upp portarna till landets mest påkostade, och vågade, hotellsatsning The Retreat Blue Lagoon. Ett hotell i världsklass, med möbler från B&B Italia och internationell femstjärnig lyx som målsättning, en spektakulär vinkällare insprängd i ett berg och en restaurang som serverar en avsmakningsmeny om minst tolv isländska läckerheter.

Annons

Dessutom med ett eget spa intill, avskilt från dagsturisternas viste och med genomtänkta sviter som manar till kontemplation. Inte en enda gång under byggets gång har man tappat fokus på naturen intill, lavan, mossan, det isande turkosblå vattnet i lagunen, dimman som sveper in över landskapet tidigt om morgonen. När man rör sig i hotellet är naturen utanför ständigt närvarande. Det är en ovanlig och helt uppslukande känsla.

The Retreat Blue Lagoon
 
The Retreat Blue Lagoon
 

Island som nation har varit lite sen med att se hotellupplevelsen i sig själv som en destination. Men det är något som nu är på väg att förändras. Flertalet entreprenörer storsatsar på Island. I skrivande stund byggs en rad spektakulära små hotell i samarbete med bland annat Basalt architects och Design Group Italia runt om i landet. Den röda tråden är upplevelsehotell med extrem natur som attraktion; hotell som är svåra att nå, hotell med boningar i berg, hotell som erbjuder en sällan skådad natur långt ifrån allt. En omtanke om att ta till vara på miljön finns med från start. De kommer på sikt att förändra Islands turistnäring.

Annons

Isländska Sigurdur Thorsteinsson, varumärkesstrateg och en av partnerna i designbyrån Design Group Italia, är full av berättelser från Island. Han har sin bas i Italien men reser regelbundet tillbaka till hemlandet, där han har ett växande antal projekt. Han har varit en del av den blå lagunens fantastiska resa från litet spontant rekreationsspa för islännningar med diverse hudåkommor, till en attraktion som 2012 utsågs till en av världens 25 främsta natur- upplevelser i National Geographic.

– Vi såg det inte hända, vi trodde aldrig att det skulle bli en sådan turistattraktion som det sedan blev, förklarar han i dag, fortfarande förundrad.

The Retreat Blue Lagoon
 
The Retreat Blue Lagoon
 

Blue Lagoon grundades 1996. Varje år besöker över två miljoner turister Island (som har en population av drygt 330 000) och nästan alla åker till den blå lagunen någon gång under sin vistelse. Den fantastiska framgångssagan har med tiden blivit en del av dess problematik. Busslasterna anländer i en strid ström från morgon till kväll, köerna är långa, det är ibland ganska stimmigt i lagunen och den där känslan av att vara ett med naturen blir allt svårare för besökaren att uppnå. Många arrangörer försöker avskräcka från besök, lyfta fram det faktum att lagunen faktiskt inte är ett naturfenomen. Att kalla det en naturlig källa är därmed en definitionsfråga. Må så vara.

Hela lagunen bygger på ett geotermisk ekosystem utan inverkan på miljön

The Retreat Blue Lagoon
 

Vattnet i den blå lagunen är egentligen en restprodukt från den geotermiska energianläggningen Svartsengi som byggdes på 70-talet, cirka 20 minuter från Keflaviks flygplats och 40 minuter från Reykjavik. Kraftverket, som utvinner varmt vatten och försörjer landet med el, kan fortfarande skymtas från den blå lagunen. Det turkosblå vattnet innehåller en hög halt av kiseldioxid, alger och mineraler som visat sig ha en positiv inverkan på huden. Sammantaget rymmer lagunen nio miljoner liter geotermiskt havsvatten och täcker ett område på 8 700 kvadratmeter. Vattnet byts ut var 40: e timme, men inget är bortkastat. Hela lagunen bygger på ett geotermisk ekosystem utan inverkan på miljön.

Annons

Ska man vara cynisk så är den blå lagunens framgång skapad av en entreprenör som initialt såg och attraherades av lagunens medicinska egenskaper – huvudägaren Grímur Sæmundsen är läkare och numera baserad i USA – och sedan uppbyggd av de särdeles skickliga varumärkesstrategerna hos Design group Italia. Men ingen strateg eller paketeringsentusiast i världen kan tävla med landskapets erbjudande. Hotellets 62 sviter varierar från 40–200 kvadratmeter. De största sviterna har en egen ingång och en alldeles egen liten lagun att stiga ner i via en trappa från balkongen. Alla rum har fönster från golv till tak och den största behållningen är den konstant föränderliga utsikten över det sagolika landskapet. Om man vill kan man beställa väckning vid norrsken; det finns en särskild utsiktsplats på taket för det ändamålet. På hotellet finns även en yogasal, och en egen spa-del att hyra för större sällskap. Varje utrymme ackompanjeras av brunt, grönt och turkost. Naturen är hela tiden närvarande.

The Retreat Blue Lagoon
 

Den största behållningen är den föränderliga utsikten över det sagolika landskapet

Det nyöppnade hotellet The Retreat är byggt runt den Blå lagunen, Islands mest kända turistattraktion. Alla 62 sviterna har utsikt över ett svindlande vackert landskap med en turkosblå lagun. Några sviter har dessutom en alldeles egen lagun. En av fördelarna med att checka in på The retreat är att uppleva lagunen utan dess största drawback, alla dagsturister. Hotellet har en egen del av lagunen, med ett vackert lugnt spa och egna restauranger. Alla 62 rum erbjuder inredning från B&B Italia och fönster från golv till tak; gäster vaknar och ser rakt ut i det förunderliga landskapet, och i många sviter är badkaret placerat så att man kan njuta av landskapet medan man badar. Lavan utomhus följer med in och blir en naturlig del av inredningen på hotellet, med nakna lavaväggar och särskilt framtagna möbler gjorda av lavasten.

Text: Hanna Nova Beatrice

Läs mer: 

Dröm dig bort till Island och Deplar Farm 

Formgivarduon som lämnade LA för livet på Island 

Magiska designhotell i Köpenhamn 

Publicerat 13 september 2019
Annons