Dux sängkollektion kan bli ny klassiker – 5 andra tidlösa succéer

Annons

Efter 80 år av framgång stötte Dux, som är mest kända för att tillverka kvalitetsängar, på patrull. Det ledde till att Dux för två år sedan valde att ge designklassiker som Jetson, Pernilla 69 och Ritzy-soffan nytt ljus. Ett val som med en snabb titt i backspegeln blev företagets räddning.

I dag har företaget landat i det gedigna arbetet som åter gett Dux framgång och mod att fortsätta utveckla företaget.

– Det vi har kämpat för har nu lönat sig. Vi har inte velat tumma på kvalité och till slut vänder det, det är väldigt bejakande, säger Charlotte Ljung, VD för Dux industrier, och en del av fjärde generationen Ljung, ättlingar till grundaren farfarsfar Efraim Ljung som startade företaget 1926.

Som en del av satsningen lanserar Dux en ny sängkollektion i hela världen efter årsskiftet.

– För oss handlar det om att utsidan nu ska ge insidan ytterligare rättvisa. Vi är nitiska och styr hela vår värdekedja efter kvalité. Vi gör till och med maskinerna själva tillverkar den patenterade Dux-spiralen, det skapar unika sängar som en storskalig massproduktion inte tillåter, säger Charlotte.

Annons

Som ett tecken på kvalité har Dux avsiktligt valt att endast lansera fem modeller i kollektionen. Med ledorden gediget och hållbart kan Charlotte med glädje konstatera att en verksamhet som lutar sig tillbaka på sin värdegrund och står på fler ben tydligt visar att även den tuffaste situation går att vända.

Huruvida den nya sängkollektionen kommer göra Duxs möbelklassiker sällskap återstår att se. Till dess, håll tillgodo med Charlottes fem favoriter som fortfarande tar världen med storm.

 

Jetson
 

1. Jetson, design Bruno Mathsson, producerades första gången 1966.

Annons

Jetson är en riktig klassiker och det syns inte minst genom att den nästan är slutsåld fram till sommaren 2016.

dux_karin_73_side
 

2. Karin, design Bruno Mathsson, formgavs 1969

Karin är en av Brunos första stoppmöbler som han gjorde för Dux. Min farfar och Bruno hade ett nära samarbete där de tillsammans ritade, stoppade och tog fram Brunos första stoppmöbel.

dux_superspider_grey_sheepskin
 

3. SuperSpider Classic, design Dux, producerades första gången 1987.

Annons

– Ett par år efter lanseringen fick SuperSpider Classic pris vid den stora möbelmässan i Köln, Tyskland och därmed blev SuperSpider Classic världskänd.

dux_spider_chair_dakota_side
 
dux_spider_chair_dakota_detail_02
 

Annons

4. Spider Chair, design Dux, modern klassiker från 1982.

– Består av det unika Pascalsystemet med riktiga superspiraler som skapar unik sittkomfort.

dux_pernilla_69_flax
 

5. Pernilla 69, design Dux, ursprungsdesign Bruno Mathsson från 1944.
– Bruno Mathsson ritade Pernilla första gången 1944. Stolen är ett resultat av hela hans grundfilosof: sittandes konst – i en enda möbel.

Läs mer: 
Framgångsföretaget gjorde comeback – med hjälp av designklassiker

Publicerat 12 november 2015
Annons