Note SoFo4
Note SoFo5
Note SoFo7
Note SoFo14
Note SoFo9
Note SoFo12
Note SoFo13
Note SoFo15
Note SoFo1

För första gången sedan starten 2008 har den kreativa design studion Note Design Studio gjort sitt första privata inredningsprojekt. Designstudion, som vann Årets designer på Residence Stora Formpris, gjorde detta i form av en 200 kvadratmeter stor vindsvåning på Södermalm i Stockholm.

Med en kaschmirkappa i brunt, ett par sandfärgade sneakers och ett torg i Rom som inspirationskälla blev ledorden för lägenheten: stiligt men avslappnat, internationellt och beständigt mot tiden.

– Vi sökte inspiration i miljöer med tidlös karaktär, i välarbetade och klassiska rum. Rum byggda i beständiga, fint arbetade material med omsorgsfullt sammansatta kulörpaletter. Under projektets gång har vi eftersträvat en stämning snarare än ett koncept, säger Sanna Wåhlin, inredningsarkitekt på Note Design Studio.

Sagt och gjort. Från en färgskala i svart, vitt och grått finns nu inte en droppe vitt i den magiskt färgsatta lägenheten.

– Alla väggar och tak är målade i aprikosrosa och sand som ger en mjuk, dimmig atmosfär och som skapar dynamik – om än med försiktighet – mot den blågrå basen. Ingenting i rummen är vitt, säger Sanna.

Note SoFo3

Utöver den aprikosfärgade väggfärgen löper en linje av blått medvetet genom lägenheten.

– Den blågrå linjen fungerar som förvaringsmöbel och blir en bas för rymden i takhöjden att skjuta iväg ifrån. Vi utnyttjar vindsvåningens branta nischer på ett enkelt sätt genom att fylla dem med riktigt djupa lådor. Den här inramningen av rummen skapar en salongskänsla och blir en blinkning till äldre dagars omhändertagande arkitektur.

Note SoFo2

I sovrummet har den blåa färgen brett ut sig ordentligt och har fått ta plats så väl dörrar, väggar och tak.

– Hela lägenheten är väldigt ljus förutom just sovrummet. Det är det enda rummet som den blåa färgen får täcka både väggar och tak. Sovrummet klarade av en lite mer dunkel stämning.

På vägg och dörr återkommer ett rektangulärt mönster.

– Det är en detalj vi jobbat med. Rutmönstret på bakre väggen är en spårad träpanel som även återkommer i skjutdörren fast då med lutning som en fin detalj.

Note SoFo10

I vardagsrummet har Note satsat på en platsbyggt hylla – målad i den karaktäristiska blåa färgen.

– Här var det en stor, djup och tom nisch. Den hade ingen funktion innan så vi skapade en förvaringsyta. Den röda skulpturen ville ägarna ha en plats till – det blev då en given plats för detta. Här fick den blåa färgen klättra upp på väggen för att markera lägenhetens takhöjd.

Note SoFo11

I lägenheten finns ett loft som Note ville framhäva utan att ge det ett för tungt intryck.

– Loftet är inte så stort och vi ville ha en mindre trappa upp dit. Tidigare fanns det en stor, tung ektrappa och nu ville vi få trappan att se nätt och liten ut. Det var lättare sagt än gjort men resulterade i en i stålplåt som krävt mycket detaljjobb med platsbyggda lösningar. Vi ville skapa ett intryck av att den svävar mot loftet.

Foto: Note Design Studio.