Framtidens villa är här – då flyttar duschen ut i korridoren

Den svenska villan behöver en rejäl uppdatering! På nystartade Movehome Lab utvecklas därför framtidens villa.

Annons

Det nya projektet Movehome Lab är ett samarbete mellan hustillverkaren och kända arkitekter, framtidsforskare och kreatörer. Syftet är att skapa framtidens villa, anpassad efter den moderna människans levnadsvanor.

– Livet i bostaden är något annat än för 20 år sedan, men det avspeglas inte alls i dagens husmodeller på marknaden. Vi ser behov av rum för nya familjekonstellationer och umgängessätt, rum som passar med dagens sätt att leva, det är vår uppgift, säger designchef Jessica Nilsson i ett pressmeddelande.

Läs även: Nu kan du provbo i prisbelönta arkitekters hem 

Det första huset från Movehome Lab tillverkas i fabriken i Korsberga, men har ett utseende och funktioner som påminner mer om specialritade hus som byggs för hand. Villan är full av nya lösningar som vänder upp och ner på den traditionella planlösningen:

– Det traditionella vardagsrummet är borta. Huset är mer flexibelt, med öppna rum som kan delas i flera zoner. Nya utrymmen som passar för hur vi lever idag, där barnen kan hänga eller där familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger Erik Jarlöv på Urban Design som ritat den första villan i Movehome Lab.

Annons

Vid köket finns en sammanhållen flexibel umgängesyta. Och duschen har flyttat ut i korridoren!

– Tidigare generationer var kanske mer privata, dusch och förvaring skulle gömmas undan. Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta, säger arkitekten Erik Jarlöv.

Läs även: Unikt arkitektritat hus för mamma – se alla bilder här

Movehome Lab vill också göra det enklare att bygga hus. Istället för hundratals valmöjligheter erbjuds kunderna ett färdigt koncept. Huset får en personliga prägel genom Add-ons – ett fåtal tillval som kan läggas till i huset ungefär som Lego-bitar.

– Stressade människor söker något som är genomtänkt från början. Men de vill ändå ha ett personligt boende, säger Jessica Nilsson.

Det futuristiska huset kan liknas vid bilindustrins konceptbilar, där tillverkarna testar nya lösningar. Med en väsentlig skillnad: Movehome Lab-huset går att köpa på marknaden redan idag – i limited edition.

Läs även: En designdröm i Skanör – här vill vi bo!

Om huset

Boarea: 171 kvm.

Byggarea: 195 kvm.

Trästomme, träfasad på betongplatta med golvvärme.

Annons