Exklusivt trähus utanför Oslo – inrett i grått och varma trätoner

Det här arkitektritade huset utanför Oslo är en riktig hygge-dröm.

Annons

En inredningstrend som slagit utomlands är begreppet hygge och visst kan den vara svår att sätta ord på eftersom det främst är en känsla.

Enkelt beskrivet är hygge en varm och mysig atmosfär och en gemenskap, som numera ofta får känneteckna den skandinaviska inredningsstilen och framförallt den danska.

Bara en timme utanför Oslo hittar vi The Gjøvik House, ett hus som perfekt symboliserar hygge. Huset är ritat av danska Norm Architects och består av sex sammankopplade träblock i olika storlekar, som skapar ett levande intryck. De generösa fönsterpartierna öppnar upp mot vackert landskap, skog och sjö och insidan gör ingen besviken.

 
 
Annons
 

Materialen och färgerna ger ett minimalistiskt, men stilrent och inbjudande intryck. Norm Architects har genomgående valt en avskalad färgskala med gråskiftande väggar, naturfärgade textiler och varma träpaneler – en kombination som ofta används för att ge den rätta hygge-känslan.

Golven är slipade och matta om vartannat, för att ge de olika rummen spännande dynamik, och fönster från golv till tak släpper in maximalt med ljus. I vissa partier i huset är fönstren dock färre, allt för att öka den mysiga känslan.

Annons
 
 
 
 
Annons

– Tanken bakom huset var att ge hemmet en mysig och inbjudande känsla där du verkligen kan övervintra och söka skydd från den nordiska vintern, säger arkitekterna till Dezeen.

– Det moderna klusterhuset ger känslan av att vara tillsammans, utan att för den delen vara i samma rum.

 
 
 
Annons

Källa: Dezeen Foto: Norm Architects

Läs också:

Stilren arkitektritad villa från 60-talet – kika in

Från kartongfabrik till trendig lägenhet i Göteborg – kika in

Veckans hem: Stilren sekelskiftestvåa på Södermalm

Annons