Grand Designs avsnitt fyra: Ingenjörernas modernist-kåk på berget

Grand Designs Avsnitt fyra: Ingenjörernas modernist-kåk på berget

Högt uppe på en bergsknalle i vackra Roslagen planerar paret Jakob och Petra att bygga ett lyxigt hus med vridna våningsplan av platsgjuten betong och KL-trä, i egen regi – inspirerat av den store arkitekten Richard Neutra.

Annons
Designerns minietta i Stockholm – funktion och dynamik
Designerns minietta i Stockholm – funktion och dynamik
0:48

En maskiningenjör och en dataingenjör ska bygga ett hus tillsammans. De blandar inte in någon arkitekt utan de går loss själva, på en bergsknalle med vidunderlig utsikt. Höga ambitioner, här ska det byggas ett modernistiskt hus, och båda är helt kompromisslösa med sina idéer och har också en rätt låg budget. Bra tv och en del drama blir det som vanligt när Grand Designs bjuder upp till dans. I avsnitt fyra under denna säsong går resan till vackra Roslagen och till ett hus som ska ha allt, betong, trä, glas, solpaneler, och visioner.

Grand design avsnitt 4 husbygge i Roslagen
Ingenjörernas hus i betong KL-trä och glas.  

Grand Designs Sverige säsong två

Programmet sänds på måndagkvällar på TV4. Programidén är enkel. Vi får följa med i sex olika byggen under nästan två år, från skiss och tomtköp till det färdiga huset. Arkitekturkritikern Mark Isitt följer familjerna och besöker byggen i olika stadier, när tomten är bara en tomt, när det gjuts bottenplattor, när väggar reses och när bygget, förhoppningsvis, är klart.

Annons

Jakob och Petra planerar ett hus för 15 miljoner

Ett hus som det som Jakob och Petra planera att bygga borde kosta 15 miljoner men målet är att klara det för en tredjedel.

»Det ska bli vårt drömhus på vår drömplats«, säger Jakob initialt. Platsen i vackra Roslagen är otillgänglig och självklart med magisk utsikt.

För att klara den tajta budgeten ägnar sig Jakob mycket åt att fynda byggvaror på olika ställen, armeringsjärn, garageportar och en hiss bland annat.

Brutalistisk betongbunker eller en romantisk träkoja?

När det ska gjutas komplicerade betongväggar är spänningen så olidlig att Petra är tvungen att åka därifrån för att hon inte riktigt står ut.

»Är det här en sandlåda för tekniska experiment?« undrar arkitekturkritikern Mark Isitt när paret byter byggmaterial från betong till KL-trä när man har kommit upp en våning. Är det en brutalistisk betongbunker eller en romantisk träkoja? Högst upp blir det en glaslåda och en helikopterplatta. Idésprutorna Jakob och Petra ger sig inte, men under byggtiden blir det som vanligt en del tandagnissel.

Mark Isitt om husbygget

»Det är ett experimenthus som drivs av någon form av ingenjörskonst kan man väl säga, säger Mark Isitt. »Paret testar de olika materialen, betong, trä och glas, och vad man kan göra med dessa. Och under tiden utmanar de sig själva precis i varje moment.«

Helikopter angör ett hus i Grand Designs Sverige.
Kommer helikoptern kunna landa på Petra och Jakobs hus?  

Huruvida huset blir klart och om det går att landa på helikopterplattan får ni se på måndagkväll klockan 20.00 i TV 4. Alla avsnitt går sedan att se på TV 4 play.

Annons