Grand designs kommer till sverige

Populära arkitekturprogrammet Grand Designs får en svensk version – Grand Designs Sverige.
Programmet, som har premiär 16 november, får arkitekturexperten Mark Isitt som programledare.
– De här husprojekten tar en sådan evig tid att spela in, vi har jobbat på det nu i två år, säger Isitt.

Annons
Grand designs kommer till Sverige
Grand designs kommer till Sverige
0:29

Den brittiska tv-succén Grand Designs kommer till Sverige, och får en svensk tappning i Grand Designs Sverige.

I den brittiska versionen får man följa ett grandiost husbygge per avsnitt, där de framtida hemägarna lägger ner blod, svett och tårar i sina spektakulärt designade hus – och ofta möter problem som dussinhusägare inte gör.

Programmet, som kommer sändas på TV4 och TV4 Play, har premiär den 16 november. Den svenska motsvarigheten till det brittiska programmets programledare, Kevin McCloud, blir arkitekturexperten Mark Isitt.

Under nästan två år har han och produktionen spelat in programmet i olika delar av Sverige, och fått se hur hus av olika storlek och arkitektur vuxit fram. Den långa inspelningsperioden har också räddat programmet från den värsta coronakrisen – mycket var redan inspelat innan pandemin bröt ut.

– De här husprojekten tar en sådan evig tid att spela in, vi har jobbat på det nu i två år. Det fanns ett liv före corona, även om det är svårt att tro, så mycket hann betas av då, säger han.

Annons

Så skiljer sig britter från svenskar när de bygger hus

Isitt har skrivit om arkitektur i närmare 30 år och bevakat både både offentlig och privat arkitektur. Han menar att svängarna tas ut mycket mer i privata miljöer, något som kommer visa sig i programmet.

– I Sverige är det klasskillnad på det som åstadkoms privat jämfört med offentligt, säger han. De privata husen fungerar som experimentverkstäder, nya idéer testas. Inte sällan håller villorna världsklass. Sedan, om man jämför med England, varifrån Grand Designs programkoncept kommer, så har vi ett annat kynne än engelsmännen. Där finns ett mod, lite av en bråkstakementalitet, som vi saknar i Sverige. Men samtidigt visar vi större omsorg om detaljer, värderar våra hemmiljöer högre. Vi har bättre smak, skulle jag våga påstå, säger Mark Isitt.

I trailern för den kommande säsongen syns flera magnifika hus under uppbyggnad, och dess entusiastiska ägare.

Se trailern till Grand Designs Sverige här:

Läs mer:

Halmstads snyggaste hus – spana in bilderna här

Låt vackra mönstrade mattor pryda dina golv – 12 snygga köptips

SVT:s vändning efter kritiken – hyllade programmet fortsätter

Publicerat 26 oktober 2020
Annons