kristina tjäder dagmar och hennes hus med pool

Hemma hos Kristina Tjäder – designchef hos Dagmar

Dagmar-designerns hus Kristina Tjäder är designern i syskontrion som driver svenska modehuset Dagmar. Hennes hem präglas av designvisioner om Brasilien och ett liv med plats för både jobb och livsnjutning.

Annons
TV: Hemma hos Kristina Tjäder – designchef hos Dagmar
TV: Hemma hos Kristina Tjäder – designchef hos Dagmar
1:15

Det är lustigt hur allt blir tvärtom ibland. Kristina Tjäders hus i Stocksund utanför Stockholm, som i dag är ett slags vitkubistisk hyllning till ljuset, köptes som en trång liten låda en höstkväll när det var helt beckmörkt ute. Året var 2003, det var strax innan Kristina hade startat den svenska modesuccén Dagmar tillsammans med sina två systrar Sofia och Karin. Paret Tjäder skulle efter en kort séjour i Göteborg köpa sitt första hus i Stockholm, de hade ett litet barn och kände att det var dags för en fast punkt.

Annons

»Vi såg ingenting vid husvisningen för att det var så mörkt ute. Men huset hade en bra storlek och tomten verkade härlig, och vi visste att vi ville bo i Stocksund.«

Hemma hos Dagmars designchef Kristina Tjäder
Handduk, Dagmar. Kristina Tjäder.  

Kristina Tjäder kan hittas offpist på 2500 meters höjd i Whistler Blackcomb, Kanada, för att testa ett par nya skidor. Eller så river hon upp hela designarbetet för sitt och systrarnas modeföretaget Dagmar och gör om från början. »Jag är en äventyrare, det vet jag«, säger hon. »Det har vi alla tre systrar fått med oss hemifrån.

Annons

Annars hade vi väl inte startat företag ihop.« Historien om Dagmar har berättats många gånger i livsstilsmagasin och modepress. Hur Kristina och hennes storasyster Karin Söderlind en kväll 2004 insåg att de ville starta ett modeföretag ihop.

Företaget Dagmars historia

Hur de ringde lillasystern Sofia och frågade om hon ville vara med. Den första kollektionen släpptes 2005 och fick genast priser och hyllningar. När Dagmar kom med sin eleganta, finurliga art déco-stil och sina mängder av stickade plagg tajmade de in en nystart inom svenskt mode som fram till dess mestadels hade excellerat i att göra funktionella kläder som funkade utmärkt att hämta på förskolan i. »Vår pappa är entreprenör och vår mamma är en sann humanist, hon lärde oss att satsa på kvalitet i stället för kvantitet«, säger Kristina.

Hemma hos Dagmars designchef Kristina Tjäder
Husets ingång flyttades.  

Pappan som under hela sitt liv hade drivit ett företag inom hydraulik var ganska besviken när han insåg att Kristina inte skulle börja på Chalmers. Men hon ville åka till Paris i stället. Kristina utbildade sig till skräddare på Esmod i Paris och jobbade på bland andra H&M och Christian Lacroix.

Annons

Dagmar skrällde i modevärlden efter sin debut 2005, men har under årens lopp inte bara seglat från klarhet till klarhet. »För två år sedan kände jag tydligt att vi hade förlorat vår själ. Att vi gjorde kläder för andra människor än Dagmar-kvinnan. Ett tydligt tecken var att vissa plagg aldrig bars av någon på kontoret. Vi hade lyssnat för mycket på andra«, berättar Kristina.

Hemma hos Kristina Tjäder
Kristina Tjader ar designern i syskontrion som driver svenska modehuset Dagmar. Hennes hem praglas av designvisioner om Brasilien och ett liv med plats for bade jobb och livsnjutning  

»Jag tyckte att det var kämpigt när vi hamnade lite fel. Det gnisslade lite för mycket, och det var väldigt jobbigt.« Kristina drog igång ett förändringsarbete som förde märket tillbaka till sin egen kärna.

Annons

»Det var tuffa beslut, men det var helt rätt.Nu känns det bra i själen igen.« En mindre sådan, men likväl tuff resa gjorde paret Tjäder med sitt boende. Efter några år insåg familjen att huset, som var byggt 1948, egentligen var helt felplanerat för nutida familjeliv.

Hemma hos Dagmars designchef Kristina Tjäder
Soffa B&B Italia av Mario Bellini, soffbord Louise Liljencrantz.Nagelljusstakar på bordet, vintage. Skulpturer i fönstret: Rosa stenskulptur av Bo Arenander. Sideboard 20-talsvintage, skulptur av Marie Beckman, vas, Ingrid Atterberg, taklampa, 20-talsvintage. Matta inköpt i Marrakech. Mot gatan är fasaden mer privat och släpper inte in för många blickar.  

»Hela nedanvåningen var som en källare. Man kom in till en väldigt låg takhöjd, och gick genom en mörk gång för att komma till vardagsrummet.« Några år efter att de hade flyttat till Stocksund gjordes två avgörande resor. En gick till Brasilien, där paret Tjäder blev oerhört inspirerad av den futuristiska arkitekturen, och en gick till södra Frankrike.

Annons
Fotokonst Jacob Fjellander.  

Ville bo som i Brasilien

»Jag blev helt frälst: Så där ville jag bo, ljust och luftigt som i Brasilien. Typ tvärtom som vårt hus såg ut«, säger Kristina. Samtidigt hade familjen Tjäder fått korn på ett hus i den lilla staden Gillette i södra Frankrike, ett härligt townhouse som låg i bergen.

»Men där visade sig redan renoveringsplaneringen vara en mardröm. Varenda pinal hade behövts lyftas dit med helikopter. Så under det att vi satt och planerade hit och dit kring detta projekt i Gillette så bestämde vi helt plötsligt: Nej men vi bygger om hemma och gör huset i Stocksund till det vi vill ha.«

Annons

Andersson Arfwedsson Arkitekter

De tog kontakt med arkitekten Ola Andersson på Andersson Arfwedsson för att göra mörkt och lågt i tak till ljust och luftigt och väldigt högt i tak.

»Jag ville ha fler möjligheter att komma ut på tomten också, man kom inte riktigt ut ur huset.« Kristina hade gjort en hel lookbook om hur huset skulle se ut.

»Ola hjälpte oss med flödet. Var vi skulle gå in i huset och hur vi skulle komma ut i trädgården. Han gjorde en mängd intervjuer med oss och strukturerade sedan upp hur det skulle bli.« I dag är ungefär ena halvan av det gamla huset kvar. Fasaden mot gatan är stängd. Man kommer in från sidan och har direkt access till en härlig terrass och ett glammigt poolområde. Det finns även en takterrass.

Hemma hos Kristina Tjäder
Från den generösa hallen kommer man in i vardagsrummet med den häpnadsväckande takhöjden och utsikt över trädgård och pool.  

Ola Andersson själv är mest nöjd med det stora rummet mot trädgården som ståtar med nio meter i tak och överljus runtom.

Annons

Drömmen om en pool blev ett faktum

Tjäders visste direkt att de ville ha en pool. »Vi kommer från Göteborg, hela min familj ogillar vattnet här på östkusten, haha«, skrattar Kristina. Att bygga pool var också ett bra sätt att bli av med en del av den väldigt tidskrävande gräsklippningen. »Det tog en hel helg att klippa gräset på den här tomten innan poolen.«

Jobbig renovering

Renoveringen var rätt jobbig. När entreprenören hade gjutit betonggolvet sprack det och golvvärmen funkade inte. Familjen flyttade in på nyårsdagen 2007, det var minus 25 grader och i huset fanns det ingen värme.

»Vi hade varit i Åre och kom hem sent på kvällen. Det var väldigt kallt, och på grund av den smällkalla vintern var dessutom alla extraelement slutsålda norr om stan.« »Det var så klart jobbigt med golven. Men på sätt och vis också spännande. Vi var väldigt uppspelta och kunde omöjligt gå och lägga oss.«

Hemma hos Dagmars designchef Kristina Tjäder
Matplats på entresolen.  

Så i stället för att sätta sig på det kalla golvet och börja gråta öppnade Kristina en flaska champagne tillsammans med sin man och inredde det iskalla huset under hela natten. »Det var ju lite som ett äventyr, en härlig känsla. helt enkelt.«

Annons
Hemma hos Kristina Tjäder
Matplatsen ligger på första våningen med utsikt över vardagsrummet.  
Se också: Kika in i Gävles snyggaste case study-hus – 60 meter från havet
Se också: Kika in i Gävles snyggaste case study-hus – 60 meter från havet
1:22
Publicerat 19 mars 2021
Annons