Hemma hos Mark Isitt

hemma hos Mark Isitt

Progamledaren för Grand designs avslöjar sina designfavoriter och varför det är roligare att bo i Köpenhamn än i Stockholm.

Annons
Grand designs kommer till Sverige
Grand designs kommer till Sverige
0:30

Alla pratar om Mark Isitt, flerfaldigt prisad arkitekturkritiker och skribent för bland annat Göteborgs-posten, Residence, och Stadsinspektionen i P1men nu framförallt programledare för Grand designs Sverige som går på måndagar på TV 4.

Mark Isitt programleder Grand Designs Sverige
Mark Isitt är programledare för Grand designs Sverige som sänds på Tv 4 på måndagar.  

I programmet följer Mark byggprocessen av sex olika hus i Sverige från norr till söder. Det är förseningar och tunnelseende, det är visioner och tandagnisslan. Själv har han för ett år sedan bytt boende, från ett radhus i Gamla Enskede i Stockholm till en 1800-talslägenhet i Köpenhamn.

Annons

Vi ringde upp och hörde med honom om hur det livet är i Köpenhamn och vilket hus han egentligen gillar bäst i Grand designs Sverige.

Hemma hos Mark Isitt ett stenkast från Ströget

Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
En svensk klassiker i form av en Bruno Mathsson i vardagsrummet samt tavlor av vännerna Jesper Waldersten (vänster) och Jan Rydén. Sideboard av Eero Saarinen.  

Varför flyttade ni från Enskede till Köpenhamn?

»Min fru är från Bornholm och vi har länge planerat att flytta till Köpenhamn. Vi bodde i 14 år i Enskede med barnen. Och passade på nu när den stora sonen gick ut skolan och den mindre skulle börja gymnasiet. Vi älskar alla staden Köpenhamn. Men det var en ren okynnesflytt, inget som var tvunget jobbmässigt.«

Annons

Hur bor ni där?

»Vi hittade en lägenhet mitt i stan, ett stenkast från Ströget, från 1831, på 120 kvadratmeter. Det är skillnad att bo på en och samma våning jämfört med att springa i fyra trappor i ett litet radhus.«

Grand designs programledare väljer Wegner

Slängde ni alla svenska möbler och bor nu bara i dansk design?

»Haha, nej, men faktum är att vi bytte från Arne Jacobsens Sjuan-stolarna till Wegner-stolar till matsalsbordet som för övrigt har ritats av Karin Wingårdh. Bordet är en miniatyrvariant av det enorma utomhusbord Wingårdhs har i sitt eget hus. Sedan slog vi till på ett soffbord från Claesson Koivisto Rune som jag har trånat efter sedan 2002, Brasilia heter det. Man kan säga att varje pryl hemma rymmer en personlig historia. Det blir så när man jobbat så länge inom design och arkitektur som jag har, man lär känna många formgivare och arkitekter och vissa av deras produkter förälskar man sig i. Plus att jag har med mig ett stort intresse hemifrån, från min mamma. Erik Höglund, till exempel, hans ”modernistiska allmoge” har jag länge varit svag för. Men jag samlar inte, det har jag inte tålamod till. Dansk design är ju fantastisk, men jag är svagare för finsk. Och dansk arkitektur, wow, den är ju enastående – det är väldigt kul att upptäcka en stad via arkitekturen, danskarna är ju mycket modigare än vi.«

Annons
Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
Yrjö Kukkapuros fåtöljer och soffa och dröm-soffbordet Brasilia av Claesson Koivisto Rune. Fotografiet av Flat Iron Building är av vännen Åke E:son Lindman.  
Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
Inneboende hos Mark Isitt. Träskulptur av Almar Arwidson, inropad på Stockholms auktionsverk.  
Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
Matbordet är ritat av Gert och Karin Wingårdh.  
Annons

Vad beror det på tror du?

»Jag tror att det handlar om naturtillgångar. Danskarna är hänvisade till att skapa sitt mervärde, de måste förädla någonting, Vi svenskar kan leva på malmen och skogen, typ. Dessutom är Köpenhamn väldigt älskad av sina invånare. Stockholm töms på somrarna, alla åker till ett lantställe. Så fort man är ledig så flyr man staden, i Köpenhamn går man ut och njuter av sin stad. Man älskar sin stad och att umgås i den och med den, och den passionen syns i byggnaderna.«

Annons
Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
Arkitekturkritikerns tavelvägg.  

Har du ett favorithus bland dem ni porträtterar i Grand designs?

Jag älskar ju alla hus vi visar så klart. De är ju noggrant utvalda av mig och redaktionen på Fremantle.

Kan du säga några ord om programmet som går nästa måndag?

Jag är lite extra förtjust i det huset vi besöker i Åre som är ritat av Måns Tham. Det är ett så kallat A house där man har löst ljusflödet med vackra burspråk på sidorna. Jag blev lite tagen av detta hus.

Skilodge i Åre

A-house Måns Tham
A house i Åre har ritats av Måns Tham och är med i Grand designs.  

När blev du intresserad av arkitektur och design?

Annons

Mina föräldrar har alltid diskuterat arkitektur med mig och min syster. Det fanns ett intresse i familjen, när vi var lediga drog vi inte till skogs utan tittade på storstäder.

Varför blev du arkitekturskribent?

Det är väl för att jag är väldigt intresserad av estetik, jag gillar det som är vackert och är rätt fåfäng själv haha. Och så tycker jag om den journalistiska utmaningen i att skildra något så stort och svårbeskrivet som ett hus.

Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
Mark Isitts torg i Köpenhamn, Hauser plads.  

Hur var det att spela in programmet?

Annons

»Jag har varit med i Ann Victorins serie Hemma hos arkitekten på SVT. Men det här var något annat, att vara programledare är mycket svårare, och jag tyckte att det var rätt jobbigt i början att jobba med kameran på det sättet. Men teamet hjälpte mig mycket. Vi har haft väldigt bra tittarsiffror så något verkar vi ha gjort rätt.«

Här är en fråga från redaktionen: »Hans klädstil vill jag höra mer om! Känns som hans signatur!«

»Jag har fått så många frågor om mina kläder nu! Men det är ju det som jag har på mig jämnt! Jag gillar kläder och går alltid klädd sådär. Det kanske kommer från min far, som är engelsman. Att klä sig konservativ men ändå vara busig i sinnet tycker jag är en skön kombo.«

Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn
Ett Waldersten-ansikte.  

Hur går det med danskan? Är du flytande?

»Sådär. Jag pratar danska med danskarna, men ibland tittar de konstigt på mig.«

Grand designs Sverige visas måndagar klockan 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

Läs mer:

Huset bland ekarna – Solviken i Mölle

Det här är Grand Designs Sveriges programledare – Mark Isitt

Publicerat 04 december 2020
Annons