SHIDEH SHAYGAN

Hemma hos inredningsarkitekten Shideh Shaygan – kika in!

I programmet Hemma hos inredningsarkitekten hälsar programledaren och producenten Ann Victorin på hemma hos sex av Sveriges främsta inredningsarkitekter. I avsnitt tre bär det av till fjälls när programmet kikar in hos inredningsarkitekten Shideh Shaygan i Edsåsdalen i Jämtland.

Annons
Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
0:31

Shideh och maken Lars Nittves röda trähus har en hisnande utsikt över fjällvärlden och är döpt till Hattstugan. Huset som påminner lite om ett jämtländskt härbre är ritat av Shideh och består av en storstuga 55 kvadratmeter. Tack vare takhöjden och ljuset som kommer in från alla väderstreck upplevs huset som större. Inredningen har fjällvärldens färgskala och den dominerande känslan är trä.

Shideh Shaygan trähus i jämtland
 

Shiden Shaygan inreder och ritar hem i fjällmiljö. Den jämtländska miljön med sina lador och fäbodvallar inspirerar henne. Hennes arbetsmetod är att skapa hus inifrån och ut. Hon börjar med en planlösning som sedan får bestämma husets mått.

Annons
Shideh Shaygan inredningsarkitekt
 

Från storstadsliv till fjälltopparna

Innan Shideh satte ner bopålarna bland de vajande björkarna i den jämtländska fjällsluttningen bodde hon i storstäder som Teheran, London, Hongkong och Stockholm. Hon är född och uppväxt i Iran och som barn brukade hon åka skidor i de snöklädda bergen i Teheran.

Shideh Shaygan inredningsarkitekt hemma hos
 

I Hattstugan ligger det en mjuk, mönstrad persisk matta framför eldstaden som berättar om Shidehs ursprung, men hon hämtar inspiration från alla länder hon levt i. En person som har påverkat henne mycket är den italienska arkitekten, möbelformgivaren och ikoniska modernisten Gio Ponti.

Annons

Programmet tar oss även med till ett av Shidehs inredningsprojekt, ett hus i Chamonix därarkitekturkritikern Mark Isitt är ciceron. Innanför den klassiska alphusfasaden har Shideh skapat en helt ny interiör, ”finkalibrerad efter utsikten” säger Mark Isitt.

Shideh Shaygan inredningsarkitekt program
 
Shideh Shaygan inredningsarkitekt
 

I programpunkten ”Arkitektens tips” visar Shideh hur flexibelt man kan använda en halvvägg. En låg vägg som rumsavdelare istället för en helvägg från golv till tak gör att ljuset kan flöda. Hemma hos Shideh rymmer halvväggen även förvaring för skidhandskar och porslin.

* Hemma hos inredningsarkitekten finns att se på SVT1 onsdagar klockan 22.00 under hela april och SVT Play när man vill.

Publicerat 06 april 2022
Annons