SHIDEH SHAYGAN

SVTS

Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
0:31

Efter reklamen: Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten

(0:31)

Slå på ljud

Shideh och maken Lars Nittves röda trähus har en hisnande utsikt över fjällvärlden och är döpt till Hattstugan. Huset som påminner lite om ett jämtländskt härbre är ritat av Shideh och består av en storstuga 55 kvadratmeter. Tack vare takhöjden och ljuset som kommer in från alla väderstreck upplevs huset som större. Inredningen har fjällvärldens färgskala och den dominerande känslan är trä.

Shideh Shaygan trähus i jämtland
SVT

Shiden Shaygan inreder och ritar hem i fjällmiljö. Den jämtländska miljön med sina lador och fäbodvallar inspirerar henne. Hennes arbetsmetod är att skapa hus inifrån och ut. Hon börjar med en planlösning som sedan får bestämma husets mått.

Shideh Shaygan inredningsarkitekt
SVT

Från storstadsliv till fjälltopparna

Innan Shideh satte ner bopålarna bland de vajande björkarna i den jämtländska fjällsluttningen bodde hon i storstäder som Teheran, London, Hongkong och Stockholm. Hon är född och uppväxt i Iran och som barn brukade hon åka skidor i de snöklädda bergen i Teheran.

Shideh Shaygan inredningsarkitekt hemma hos
SVT

I Hattstugan ligger det en mjuk, mönstrad persisk matta framför eldstaden som berättar om Shidehs ursprung, men hon hämtar inspiration från alla länder hon levt i. En person som har påverkat henne mycket är den italienska arkitekten, möbelformgivaren och ikoniska modernisten Gio Ponti.

Programmet tar oss även med till ett av Shidehs inredningsprojekt, ett hus i Chamonix därarkitekturkritikern Mark Isitt är ciceron. Innanför den klassiska alphusfasaden har Shideh skapat en helt ny interiör, ”finkalibrerad efter utsikten” säger Mark Isitt.

Shideh Shaygan inredningsarkitekt program
SVT
Shideh Shaygan inredningsarkitekt
SVT

I programpunkten ”Arkitektens tips” visar Shideh hur flexibelt man kan använda en halvvägg. En låg vägg som rumsavdelare istället för en helvägg från golv till tak gör att ljuset kan flöda. Hemma hos Shideh rymmer halvväggen även förvaring för skidhandskar och porslin.

* Hemma hos inredningsarkitekten finns att se på SVT1 onsdagar klockan 22.00 under hela april och SVT Play när man vill.