Flyktinghuset ”Better Shelter”, som levereras i en låda och monteras utan verktyg på plats, skapades av Ikea i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

Huset har sovplatser för fem personer och är försedd med fönster, ventilation, en dörr som går att låsa samt en LED-lampa och USB-port för mobilladdare som fungerar på solkraft. Huset är även hårt fäst i marken och väggarna är sticksäkra. Flyktinghusen är gjorda av återvinningsbar plast beräknas tåla användning i tre års tid. Hittills har runt 16 000 hus levererats till flera krisområden runtom i världen.

Läs mer: Ikeas framtidsplan: Varuhus mitt i stan

”Better Shelter” blev utnämnd både till ”Design of the year” och till ”Architecture design of the year” i tävlingen ”Beazley Designs of the Year” som uppmärksammar design och formgivning inom flera olika kategorier. Ikea slog bland annat David Bowies senaste skivomslag och Tate Moderns ”Switch House” i den prestigefyllda tävlingen.

”Vi är framför allt glada att det här priset uppmärksammar vårt hårda arbete och i förlängningen flyktingsituationen”, sa Johan Karlsson vid Better Shelter enligt The Independent och fortsatte:

”Vi tar emot det här priset med blandade känslor – medan vi är glada att den här typ av design prisas är vi medvetna om att den har utvecklats som svar på de humanitära behov som har uppstått till följd av flyktingkrisen.”

Läs mer: 13 trendsäkra favoriter ur Ikeas vårkollektion