Kika in i de uppmärksammade radhusen i Uppsala – ritade av designstjärnorna

Radhusprojektet Häradshusen i Uppsala har väckt mycket uppmärksamhet – bakom projektet står bland annat den av Residence prisade designstudion Halleroed.

Annons

Arkitektbyrån Jägnefält Milton och designstudion Halleroed har tillsammans med fastighetsbolaget OOF skapat etapp två av radhus i grönskande Vårdsätravik i Uppsala. Projektet går under namnet Häradshusen, med inflyttning under 2019.

Nära den grönskande naturen ska de tegelklädda radhusen med lugna, ombonade utformningar vara till för avkoppling, menar inredningsarkitekten Ruxandra Halleröd.

»Vårdsätravik är ett område som förpliktigar. Det otroligt vackra läget gör att man vill skapa någonting som står i samklang med omgivningen. Som andas samma lugn och stillhet« säger Carl Jägnefält, ena halvan av arkitektbyrån Jägnefält Milton.

Häradshusen med fasad av tegel som är ett av världens äldsta byggmaterial.
Radhusen med fasad av tegel: ett av världens äldsta och mest beprövade byggmaterial som lade grunden till de historiska civilisationerna i romarriket och antikens Grekland – och i dagens Uppsala.  

Häradshusen görs av OOF tillsammans med arkitektbyrån Jägnefält Milton och inredarna Christian och Ruxandra Halleröd som driver Halleroed – inredarna som också vann Årets inredare i Residence stora formpris 2016. Det väntas bli ett radhuskvarter i vackert tegel från Haga Tegelbruk med 23 radhus på fem rum och kök. Arkitektfirma för den tredje etappen av bygget är Tham & Videgård. 

Annons

Fokus ska vara på öppna sociala ytor, ett rikt ljusinsläpp samt väggar och tak målade i en vackert bruten crèmefärg som tillsammans med stora träfönster i skandinavisk design ska skapa fina och ljusa hem. Interiörens sobra jordtoner kommer i kontrast med de svarta detaljerna, som handtag, kranar och strömbrytare – på ett lugnande och spännande vis.

Vardagsrummet med stora fönster och rikt ljusinsläpp.
Stora sociala ytor med ljusinsläpp som flödar i alla rum genomsyrar radhusen.  

Häradshusen är utrustade med stora fönster och glasdörr i vardagsrum där utsikten mot den lummiga trädgården kombineras med ytterligare en uteplats på husets framsida och en mindre balkong vid ett av sovrummen på övre plan.

I hjärtat av huset finner vi köket ritat och platsbyggt av Tre Sekel Möbelsnickeri exklusivt för Häradshusen. Med en arbetsbänk i ljus kalksten och helintegrerade vitvaror finns också goda förvaringsmöjligheter via en serie högskåp som löper genom köket, skriver OOF.

Ett av sovrummen i med balkong och stora glasdörrar.
Väggar och tak penslat i crèmefärg tillsammans med detaljer i svart kontrast.  

Fastighetsbolaget OOF Bostad bildades 2015, och har sedan dess drivit framgångsrika fastighetsprojekt i Uppsala. I sina projekt samarbetar OOF Bostad med några av branschens mest intressanta arkitekter och designers. Tillsammans skapar de bostäder med karaktär, tidlösa och funktionella hem – med målet att höja människors livskvalitet. Vi passade på att fråga grundarna Riccardo Sforzini och Robert Eek på OOF hur samarbetet kom till.

Annons

Berätta om valet av samarbetspartner till Vårdsätravik, varför valde man de arkitekter och inredare man valt, hur skiljer de sig åt?

»Vi kände att miljön i Vårdsätra var speciell och att platsen lämpade sig allra bäst för projekt med en högre ambitionsnivå. Eftersom vi redan är etablerade i Uppsala vill vi lägga grunden för en långvarig relation med staden genom att överlämna fina projekt som smälter in i närmiljön och som förblir vackra länge. “Beständiga material” var ett av begreppen som våra arkitekter arbetade med från allra första början.

Vi känner och har samarbetet med både Jägnefält Milton och Tham & Videgård sedan tidigare – de bägge arkitektkontoren har dessutom stor respekt för varandras kvalitéer.

Vi tog även hjälp av designstudion Halleroed. Arkitekturen är alltid central men för att projekten skall bli framgångsrika behöver de också upplevas kommersiella. Halleroed, som inte är kända för den breda allmänheten, står bl.a. bakom inredningen i en rad svenska och internationella modebutiker. Dessutom har kontoret flera års erfarenhet av konceptualisering av bostäder.«

Köket fortsätter i crèmefärgen som genomsyrar radhuset.
Crèmefärgen fortsätter in i köket och bryts av med en bänkskiva i kalksten.  
God förvaring med höga skåp där allt från glas till kaffemaskin kan stå.
God förvaring med höga skåp där allt från glas till kaffemaskin kan stå.  

Här kan du läsa mer om Häradshusen i Vårdsätravik.

Läs mer:

Podden om framtidens bostadsmarknad – med kvinnorna i fokus 

Kika in i de smakfullt inredda radhusen i Norra Djurgårdsstaden  

Elegant 60-talshus på Lidingö – inrett av designduon 

Annons