Villa Kristina, ritat av Wingårdhs arkitekter

Hemma hos keramikern Anna Elzer Oscarson
Slå på ljud

Den här drömlika villan ligger bara ett stenkast från havet, men samtidigt endast tio minuter från centrala Göteborg. Det arkitektritade huset är något alldeles extra för den som drömmer om ett hus med hög stilfaktor och med närhet till såväl stad som hav och natur.

Villa Kristina som huset heter, är ritat av de hyllade arkitekterna Gert och Karin Wingårdh och finns även med i en bok med samma namn. Nu ligger villan ute till försäljning och enligt mäklaren Jonas Johansson på Residence Christie’s är det många som redan har anmält intresse för bostaden som blivit något av en klickraket på Hemnet.

– Att se den här typen av arkitektur är väldigt ovanligt och det är en bidragande faktor till det stora intresset, säger han.

Villa Kristina av Wingårdhs arkitekter är insynsskyddat
Arkitekturen i Villa Kristina är minimalistisk men med wow-faktor
Innergården är hjärtat i hemmet
Stora fönster suddar ut gränsen mellan ute och inne i Villa Kristina

Huset byggdes år 2014 och wow-känslan som infinner sig så fort man ser utsidan fortsätter även på insidan. Det är minimalistiskt, men samtidigt elegant. Fasaden går i gråtonad träpanel med spännande vinklar som fångar ögat, samtidigt som huset är diskret.

Gränsen mellan ute och inne suddas ut tack vare de generösa glaspartierna, medan träkonstruktionen skyddar mot insyn från granntomterna. Hjärtat i hemmet blir den idylliska innergården. Här finns plats både under bar himmel samt under tak, grönska och en trappa som leder upp på taket där det finns ytterligare plats för utemöbler.

Gert och Karin Wingårdh har ritat huset
Villa Kristina går i gråtonat trä
Trappan leder upp till ytterligare en uteplats på taket
Fönster från golv till tak i villan i Göteborg

Villan om 150 kvadratmeter är fördelad på fem rum. Takhöjden i kombination med ljusinsläppet gör bostaden ljus och rymlig, samtidigt som planlösningen känns praktisk.

I köket finns ett platsbyggt långbord för hela familjen och alla vänner och en trappa upp från vardagsrummet finns ett avskilt arbetsrum. En intressant detalj i huset är att det finns ett lönnrum i köket. Hur den öppnas är dock en hemlighet. Sovrummen ligger avskilt från sällskapsdelen och från master bedroom har man direkt utgång till uteplatsen som ligger under tak.

Platsbyggt långt matbord
Kök och matplats i Villa Kristina av Wingårdhs arkitekter
Uteplats och matplats i Villa Kristina av Wingårdhs arkitekter
Vardagsrum i Villa Kristina av Wingårdhs arkitekter
Färgglad inredning ger charm i det ljusa hemmet
Arbetsrum i tornet i Villa Kristina av Wingårdhs arkitekter
Sovrum i Villa Kristina av Wingårdhs arkitekter

Men smakar det så kostar det också. Villan, som förmedlas av Residence Christie’s har ett utgångspris på 13,9 miljoner. Se fler bilder och läs mer om huset i mäklarens bostadsannons här.

Foto: Residence Christie’s

Läs mer:

5 fantastiska byggnader runtom i världen av Wingårdhs arkitekter

Kika in i Wingårdhs fantastiska kvarnhus