Det franska slottet köpt av 20 000 personer.

Köpt franskt slott för 800 kronor – får nyttja hela livet

Frankrike är fullt av slott i akut renoveringsbehov, men nu har man hittat en lösning på problemet.
Med hjälp av en ny digital plattform kan man vara med och rädda kulturarvet, och samtidigt få rätt att nyttja ett fint slott.
Nu har 20 000 personer köpt ett slott tillsammans – för 800 kronor var.

Annons
När slottet är renoverat får ägarna nyttjanderätt.  
Sverigeguiden: Tjolöholms slott
Sverigeguiden: Tjolöholms slott
2:26
Annons

Ett slott i Frankrike? Det blir 800 kronor tack.

Så mycket har i alla fall 20 000 personer betalat vardera för att gå in som delägare i det franska slottet Château de la Mothe-Chandeniers, beläget i regionen Nouvelle-Aquitaine i västra Frankrike, skriver SVT Kultur.

De senaste tio åren har antalet slott till salu runt om i Frankrike ökat drastiskt. Många av slotten är nedgångna och i stort behov av renovering, så därför har det nu startats en rörelse för att rädda landets kulturarv från förstörelse.

Ett franskt slott under renovering.  
Annons

Den nya digitala plattformen Dartagnan gör det möjligt att köpa en andel av ett slott, och på så sätt vara med och finansiera restaureringen av det, samt underhåll.

Finns tusentals slott att välja på

För tillfället finns det omkring 1500 olika slott i varierande skick att välja bland på Dartagnan, om man är intresserad av att köpa en del.

När slottet väl är återställt till gott skick så har alla delägare nyttjanderätt livet ut. För de som köpt in sig i Château de la Mothe-Chandeniers är glassiga dagar på slottet dock minst ett decennium bort. Det är nämligen så lång tid som renoveringarna väntas ta.

Källa: SVT

Publicerat 11 augusti 2021
Annons