Det franska slottet köpt av 20 000 personer.

2:26

Efter reklamen: Sverigeguiden: Tjolöholms slott

(2:26)

Ett slott i Frankrike? Det blir 800 kronor tack.

Så mycket har i alla fall 20 000 personer betalat vardera för att gå in som delägare i det franska slottet Château de la Mothe-Chandeniers, beläget i regionen Nouvelle-Aquitaine i västra Frankrike, skriver SVT Kultur.

De senaste tio åren har antalet slott till salu runt om i Frankrike ökat drastiskt. Många av slotten är nedgångna och i stort behov av renovering, så därför har det nu startats en rörelse för att rädda landets kulturarv från förstörelse.

Den nya digitala plattformen Dartagnan gör det möjligt att köpa en andel av ett slott, och på så sätt vara med och finansiera restaureringen av det, samt underhåll.

De vackraste europeiska villorna – som du känner igen från Film

Finns tusentals slott att välja på

För tillfället finns det omkring 1500 olika slott i varierande skick att välja bland på Dartagnan, om man är intresserad av att köpa en del.

Ett franskt slott under renovering.

När slottet väl är återställt till gott skick så har alla delägare nyttjanderätt livet ut. För de som köpt in sig i Château de la Mothe-Chandeniers är glassiga dagar på slottet dock minst ett decennium bort. Det är nämligen så lång tid som renoveringarna väntas ta.

Källa: SVT

13 märkligaste byggnaderna i världen värda ett besök

När slottet är renoverat får ägarna nyttjanderätt.

13 märkligaste byggnaderna i världen värda ett besök