Ny utställning på Arkdes: Kiruna forever

Kiruna forever heter en stor utställning på Arkdes som bör ses.

Annons

Det oerhörda i att en hel stad får flytta på sig för att det finns malm under den är svårt att greppa. Kirunas stadskärna flyttas tre kilometer åt nordost på grund av utbyggnaden av den järnmalmsgruva som Kiruna är uppbyggt kring. En tredjedel av befolkningen måste flytta från sina hem, hela kvarter och kända byggnader rivs eller flyttas och en ny stad tar form.

Kiruna stadshus innan det rivs.  

Utställningen Kiruna forever närmar sig temat från olika håll. Den börjar i gruvan och gruvans påverkan på så många platser på jorden. Den lämnar plats åt människoröster, de som får flytta på sig. Hus som försvinner. Inte genom krig utan på grund av en gruva. Kiruna som stad är ung, den fick sitt namn först 1900 och många namnkunniga arkitekter satte sitt avtryck.

Annons
 

Nu under flytten får älskade byggnader lämna jordelivet. Stadshuset revs 2019, ett praktverk av av arkitekten Artur von Schmalensee. Inredningen ritades av Folke Sundberg. År 1964 fick huset och dess arkitekt Kasper Salinpriset för Sveriges vackraste offentliga byggnad. Nu är det borta.

 

Residence fotograf Erik Lefvander har dokumenterat byggnaden i ett projekt som visas på utställningen.

Kiruna Forever är producerad av Arkdes, utställningskurator: Carlos Mínguez Carrasco. Utställningen visas till februari nästa år.

Foto Erik Lefvander

LÄS ÄVEN: 

Guide: Sommarens utomhusutställningar

Corona-säker utställning på CFHILL – se bilderna här

Publicerat 16 juni 2020
Annons