östermalms saluhall

Så blev nya Östermalms saluhall efter renoveringen – se bilderna!

Efter omfattande renoveringar som pågått sedan 2016 öppnar nu Östermalms saluhall på nytt. Vi har besökt den nyrenoverade saluhallen – så här blev den!

Annons

Det skulle ta två år – istället tog det fyra. Men nu är den nyrenoverade saluhallen vid Östermalmstorg öppen igen, efter att ha varit igenbommad sedan 2016.

I den uppfräschade Östermalmshallen ryms flera nya butikskoncept och restauranger med uteserveringar mot såväl Nybrogatan som Humlegårdsgatan. Den kulturhistoriska byggnaden, som uppfördes redan 1888, har totalrenoverats av Stockholms stad och Tengbom arkitektkontor, för att göra hallen mer hållbar, modern och energieffektiv.

östermalm saluhall
Östermalms saluhall öppnar upp igen i dag, 6 mars 2020.  

Samtidigt var det viktigt att bevara den tidstypiska karaktären och ursprungliga designen från 1800-talet. Östermalms saluhall har det högsta värdet (blå) i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att det byggnaden inte får förvanskas.

Annons

Så har saluhallen förändrats

Hallens ursprungliga stjärnformade planlösning har återskapats för att få till ett bättre flöde i lokalen. De ursprungligt målade ordspråken på saluhallens väggar har också tagits fram och balkonger har byggts längsmed två av hallens väggar. Lokalen har fått en mer renodlad matprofil genom att butiker tagits bort och restauranger flyttats till fasadlägen, vilket möjliggör längre öppettider och en mer levande kvällsmiljö.

östermalmshallen
Ordspråken är tillbaka på saluhallens väggar.  

Över hundra års övermålningar har skrapats bort och saluhallen har på nytt fyllts med färg och dekorationer. Handlarnas saluplatser har getts ett enhetligare utseende och i största möjliga mån återställts till originalutseendet. Diskarna har fått marmorskivor, frontpaneler och nya skyltar.

Annons
östermalms saluhall
Lokalen har blivit ljusare och luftigare.  
östermalmshallen
Balkonger har byggts utmed två av väggarna.  

Byggnaden har också tillgänglighetsanpassats med rampler, hissar, taktila orienteringskyltar och ledstråk. På fasaden har man också byggt 32 runda små tegeltorn, så kallade toureller, för att efterlikna det ursprungliga utseendet. I huvudentrén står nu också skulpturen ”Up, up and away” av konstnären Fredrik Wretman, föreställande ett ben i språnget. I passagen mellan saluhallen och hotellet kommer det också finnas ett nytt konstverk i taket, skapat av konstnären Leontine Arvidsson.

Annons
östermalmshallen
Handlarnas diskar har fått ett mer enhetligt utseende.  

Nya restauranger och butiker

Arla Unika blir en ost-, kaffe- och vinbar med fokus på premiumsortimentet och Beirut Café har fått en restaurangdel med rotisserie och uteservering. Robert’s Coffee byter ägare och namn till Paulas, ett café och vinbar med fokus på kaffe, te, vin och mat, medan stenugnsbageriet och pâtisseriet Ma Tante erbjuder bröd och bakverk som bakas på plats. I april öppnar Melanders ett helt nytt restaurangkoncept – Feira, som serverar spanska fiskrätter inspirerade av Galicien.

Annons
mat östermalm saluhall
Hallen har fått ett tydligare matkoncept.  

En rad bekanta handlare och restauranger kommer även att återvända till hallen, såsom Betsy Sandberg Choklad, Husman Deli, Lisa Elmqvist och Tysta Marie.

 

Läs mer:

Här är kändisarnas krogar i Stockholm

Publicerat 06 mars 2020
Annons