Cederhusen i Stockholm.

Äntligen! Här är första lägenhetshuset i massivträ

Nu färdigställs en paradvåning högst upp i Cederhusen – Stockholms första stora flerbostadshus i massivträ.

Annons
TV: Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
TV: Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
1:37

Ett träds öde bestäms av många olika faktorer – är du ett cederträ kan du bli fasadbeklädnad på ett ståtligt bostadshus, är du en fura… ja, då väntar dig troligen ett mindre glassigt efterliv. Den här gången fick furor från Dalarna i alla fall bli till korslimmade stommar i nya kvarteret Cederhusen i Hagastaden. Fasaderna kommer att kläs med kanadensisk ceder, som med tiden kommer att skifta till silvergrått.

Paradvåningen mäter över 200 kvadratmeter.
Paradvåningen mäter över 200 kvadratmeter och därtill finns en 85 kvadratmeter stor takterrass, belagd med kiselbehandlat trä och ceder, omgiven av sedumtak.  

John Billberg och Josef Eder har ritat nya kvarteret

»Valet av cederspån blev ett självklart val då det är en underhållsfri fasad som även är brandtestad, samt rimmar väl med tanken om en stenstadsarkitektur eftersom det på håll kan liknas vid tegel,« förklarar John Billberg, arkitekt på General Architecture. Han är den som, tillsammans med Josef Eder, har ritat det nya kvarteret med totalt 234 lägenheter, och därmed ett av världens största trähusprojekt i innerstadsmiljö.

Annons

Längst upp i tornet i ett av husen byggs ett penthouse om åtta rum, 85 kvadratmeter takterrass, 12 franska balkonger och 360 graders vy över Vasastan. Interiören utmärks av äkta material och kvalitativa detaljer, valda för att leva länge, åldras vackert och underhållas istället för att förbrukas.

Rendering av den mysiga takterrassen.
Rendering av den mysiga takterrassen.  

Cederhusen ska inspirera hållbart byggande

»Cederhusen är ett viktigt projekt för att driva utvecklingen i byggbranschen mot ett mer hållbart byggande«, säger Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på Folkhem, som endast bygger hus i trä och delägs av Nordr, tidigare Veidekke Eiendom. Säljstart för Stock- holms första klimatsmarta penthouse är beräknad till slutet av augusti. Prislappen är 29 500 000 kronor, perfekt för den som har några papp över.

Annons
Vackert kök i trä.
Vackert kök i trä.  
Vilsamt och avskalat sovrum med privat balkong.
Vilsamt och avskalat sovrum med privat balkong.  
Annons
TV: Se 7 trendiga inredningsdetaljer i höst
TV: Se 7 trendiga inredningsdetaljer i höst
2:04
Publicerat 15 september 2021
Annons