Residence 20 år: Kika in i den svarta husdiamanten i Nacka

Residence Magazine fyller 20 år i år och det firar vi med ett djupdyk i bildarkiven. Denna gång blickar vi tillbaka till den vackert skifferbeklädda villan i Nacka.

Annons

Villan som beskrivs som en ”svart husdiamant” ritades av Linda Thiel och Lukas Thiel. Vi besökte villan för ett reportage för åtta år sedan, du kan läsa det här. Och det är verkligen ett exceptionellt genomtänkt hus. En av väggarna på nedervåningen består av ett fönster på tio meter. Det öppna landskapet upphäver ute och inne och huset är en lek med tredimensionella rumssamband, kvadrater och traditioner.

Det här huset måste verkligen ses!

 

Villan i Ekängen liknar en skalbagge. Både fasad och tak är bepansrade i samma skiffer. Det är en del av arkitekt­ernas strävan efter det svåraste som finns – enkelhet.

Annons
 
 

Den svarta husdiamanten har blivit en riktig snackis i Nacka.

 

Undervåningen helt utan stängda rum slutar i en köksdel med stora glasskjutdörrar. Tanken är att familjelivet verkligen ska kännas gemensamt. Egentillverkat bord (med Ikeaben) och förvarings­möbel. Linne­duk Knit av Maya Kessler, Klässbols.

Annons
 

På tomten tronade en ek, den höggs ner och fick återuppstå som utebord.

 

Ljust inne men mörkt utanpå. Fasaden och taket sitter som ett pansar av skiffersten runt hela huset.

 

Skönt avslappnad möblering i vardagsrummet: Thinking Man’s Chair av Jasper Morrison, Tom Dixons soffbord Flash. De Barcelona-inspirerade stolarna är svenskt 1970-tal. Målningen av konstnären Hanna Pauli föreställer Lukas morfars mor. Betongen i husets stomme är gjuten med kvadratiska plywood­skivor som mall. Innertak utan exponerad betong har i stället samma träskivor i björk av finsnickerikvalitet.

Annons
 

Leken med kvadrater går igen i gjutna betongblock, björk­plywood som innertak och fönster, ända ner till både böcker och tavlor.

 

Vinklar och vrår på vinden. Träet bryter mot betongen, men har samma kärlek till det råa materialet och enkel­heten. Klassisk Cesta-­lampa av Miguel Milá, k­uddar från Mio.

Läs mer: 
Arkitektparet skapar nytt liv på Grams Gård på Österlen

Kika in i formgivaren Åke Axelssons ateljé – folkhemmets inredningsarkitekt

Från London till Hornstull – kika in i arkitektparets färgstarka våning

Publicerat 27 augusti 2020
Annons