snöhetta topp

Som taget ur Bergtagen av Thomas Mann har design- och arkitektbyrån Snøhetta skapat som privata kureringsstugor i skogarna i närheten av två av Norges största sjukhus, Sørlandet Kristiansand och Rikshospitalet – Friluftssykehhuset, Outdoor Care Retreat.

Tanken är att patienter som genomgår längre behandlingar på bägge sjukhus ska kunna ta sig till träbyggnaderna i den närliggande skogen för andrum, reflektion och en paus från känslan av isolation som längre sjukhusbesök kan föra med sig.

snöhetta friluft lövskog

– Naturen för med sig spontan glädje och hjälper patienterna att slappna av. Med den naturliga omgivningen föds ett förnyat lugn hos patienterna. Någonting de kan ta med sig tillbaka in i sjukhuset, säger barnpsykologen Maren Østvold Lindheim som jobbar på Rikshospitalet i Oslo och är en av grundarna till projektet.

Närhet till naturen

Tanken är att dessa retreats inte bara ska agera tillflyktsort, utan också en plats för viss behandling samt tid att umgås med vänner och familj i en annan miljö än sjukhuset. Stugorna är öppna för alla patienter på sjukhusen och bokas vid behov. Storleken på stugorna är omkring 35 kvadratmeter, och konstruktionen är inspirerade av barns träkojor med asymmetriska former som sträcker sig ut och fattar efter resten av skogen. De stora fönstren kan öppnas upp mot skogen och binda samman trästugorna med naturen. Detta för att komma så nära skogen som möjligt, och stimulera så många sinnen som möjligt.

snöhetta soffa ljus
snöhetta lådor
snöhetta fönster
snöhetta ljus och skuggor
snöhetta lövverk
snöhetta lampor

Genom privata och offentliga donationer har Friluftssykehuset Foundation donerat stugorna till de båda sjukhusen.

Foto: Ivar Kvaal

Läs mer:

Linum välkomnar våren med urban 60-talskänsla

3 inredningsprofiler: så inreder du hållbart och klimatsmart

Modeskaparen Pierre Cardin rosabubbliga drömpalats