Tengbom designar Arlandas nya exklusiva terminal

Den 6 november invigdes nya VIP-terminalen på Arlanda, en av få fristående i världen. Nordisk lyx i en avslappnad miljö ska bidra till resenärens lugn inför och efter sin resa.

Annons

Under många år har Arlanda erbjudit sin Arlanda VIP-Services till resenärer som vill göra sin resa extra bekväm – inte bara under själva flygningen, utan också innan avgång och vid ankomst. Man erbjuder bland annat tjänster som incheckning, bagageinlämning och passkontroll på ett mycket smidigare vis än det normala, samt förfriskningar, gratis wi-fi och VIP-lounge för avkoppling innan resan.

Från och med den 6 november har man designat en ny VIP-terminal för ändamålet, som dessutom är en av få fristående VIP-terminaler i världen. För uppdraget har man valt ut arkitektbyrån Tengbom, som gjort ett fantastiskt jobb i att fånga det rustikt skandinaviska och lägga en modern slöja över material och känsla.

– När vi fick uppdraget var det första vi tänkte på att många inflytelserika resenärer skulle passera huset. Med målet att skapa en unik och minnesvärd upplevelse analyserade vi vilka krav, behov och önskemål den människan har. Lugn och ro, tid för reflektion och en stunds flykt från vardagen tycker vi ringar in nordisk lyx, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

Annons
arlanda vip inomhus trä
 

Guldkant utöver det vanliga

Peder Grunditz är flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport, och menar att Tengbom lyckats skapa en upplevelse utöver det vanliga för resenärerna som vill göra sin resa lite mer minnesvärd.

– Vi är övertygade om att de som passerar denna byggnad kommer få den bästa starten på resan.

arlanda vip trappa
 

Själva byggnaden har utformats för att minimera insyn, och dagsljus strilar in från stora fönster i taket. Det yttre betonglagret skyddar husets innehåll, som domineras av trä och exklusiva möbler och accessoarer med ett mestadels nordiskt ursprung. Hårt möter mjukt och kallt möter varmt i Tengboms VIP-terminaler.

Annons
arlanda vip exteriör
 
arlanda vip lounge
 

Utöver den nya VIP-terminalen har projektet ”Porten” med Arlanda som utgör en nybyggnad på cirka 26 000 kvadratmeter, men också ombyggnationer av delar av Hus C och Centralbyggnaden plus Passagen har beställts av Stockholm Arlanda Airport.

Läs mer:

Restaurang Himlens nya utseende

Kika på utställningen Colorful Studio – inredning av Lovisa Häger

Norm Architects inreder japansk restaurang i London

Publicerat 06 november 2018
Annons