Välkommen in i Andrum – Svenska kyrkans nya spa i skånska Höör

Att skapa ett själsligt andrum var utgångspunkten för Andrum, Svenska kyrkans första spa-anläggning i skånska Höör.

Annons

Att gå på spa förknippar många med njutning och lättja, hedonism, fånga dagen och unna sig. Inte med kristna budord som handlar om att avstå och sätta andras väl främst.

Men nu har Svenska kyrkan öppnat sitt första spa och vi får tänka om.

Andrum ska ge kroppslig och själslig vård

Vacker arkitektur av Johan Sundberg på Andrum, nytt spa i Höör.
 

I skånska Höör vid den anrika Stiftsgården Åkersberg har arkitekten Johan Sundberg skapat ett spa med sakral och avskalad stämning. Och visst finns det något andaktsfullt med att sänka ner sin kropp i ljummet vatten i komplett stillhet.

Annons

– Vi i kyrkan är mest själavårdare, vi har kanske inte tagit hand om människans kropp som vi borde. Nu vill vi visa på ett holistiskt perspektiv som tar hänsyn till hela människan: kropp, själ och ande, säger Pelle Sundelin, präst och stiftsgårdschef.

Stiftsgården Åkersberg har fått ett spa!
 

Treenigheten syns även i materialvalet. Här är gran, gnejs och glas genomgående.

Nytt spa i skåne
 

Det är en avskalad, nästan sakral miljö som möter besökaren, men samtidigt också påfallande sinnlig när hårda möter mjuka material. Finlemmade granribbor till innertak och väggpanel, halländsk gnejs som skiftar i rött, grönt, grått och svart i golv, pooler och i duscharna.

Annons
Andrum i skåne är ett nytt spa i regi av Svenska kyrkan.
 
Stiftsgården Åkersberg har fått ett spa ritat av arkitekten Johan Sundberg.
 
Vacker arkitektur av Johan Sundberg på Andrum,
 
Annons

Nästan fem meter höga glaspartier och en väl kontrollerad akustik. Nakna råa betongväggar och kraftig ek i kontrast mot den nakna människokroppen. Och en ljusföring som skapar kontraster i samspel med doft av eukalyptus och en påtaglig tystnad när man går mellan polerna och flera olika behandlingar. Det är en ärlig arkitektur där materialen talar för sig själva i en arkitektonisk gestaltning som talar ett tydligt språk.

Spa i Höör - nu öppnar svenska Kyrkan spa!
 

Begränsat antal platser och definierade oaser skapar en naturligt ro.

Annons
Svenska kyrkans spa Andrum i skåne
 

En arkitektur som vill spegla alla sinnen

– Vi har enats runt en idé om ursprunglighet i material och avskalade ytor som ska hjälpa till att läka kropp och själ. Det är en fenomenologisk arkitektur som vill anspela på kroppens alla sinnen, säger Johan Sundberg, arkitekten bakom Andrum.

Andrum i skåne är ett nytt spa i regi av Svenska kyrkan.
 

Här finns en kristen koppling i den munkkåpeliknande badrocken, men vatten är samtidigt en symbol för många olika religioner. Antalet besökare är begränsat till ett trettiotal åt gången, och Andrum är allt annat än familje-spa, här råder en nästan asketisk lugn och ro med en arkitektur som låter ödmjukhet gå före lyx.

Foto Peo Olsson

Publicerat 21 november 2019
Annons