Annons

Annons

Bo femstjärnigt mitt i skogen – glamping är nya trendenSätt samman glamour och camping och du får Glamping, en ny trend som härstammar från Slovenien.

Det spansk-slovenska projektet Lushna säljer olika typer av trätält eller trähus och drivs av ekoentusiaster som vurmar för uteliv utan straplatser.

Syftet är att smälta samman naturupplevelser med hotellkomfort i lärkträdoftande krypin för romantiker och stadseskapister.

Annons

glamping2

Systemet utvecklades av arkitekten Peter Licen och Marjeta Fendre, som också är vd för The Lushna Group, ett gäng bio-arkitekter, träbyggare och naturligare.

Gilla Residence på Facebook

Den första Lushna-byn stod färdig 2009 vid sjön Bled, ett turistområde i slovenska alperna. En annan Lushna-by, med country club och 21 stugor, har växt upp i en övergiven slovenskt grustäkt som naturen tagit över.

En internationell trend

Nu sprids idén vidare internationellt i eko-turismtrenden. Turistmål och smultronställen erbjuds luxuöst inredda trähyddor som utan grundarbeten kan placeras var som helst.

glamping1

Stugorna finns i olika utföranden; Lushna Suite med egen toalett och dusch, en bastustuga, ett »Rainroom« (dusch) och nya barnsmarta Lushna Petit. Ett tält kostar mellan 39 000 kr och 230 000 kr beroende på lyxnivå.

Läs mer:
Naturnära i arkitektens välritade sommarstuga
23 vackra och bohemiska bröllopsdetaljer
4 tips för att grilla miljövänligt i sommar

LÄS OCKSÅ

(65)
(0)


AnnonsLaddar