Annons

Annons

De fick pris för årets bästa inredning på Arkitekturgalan


De fick pris för årets bästa inredning på Arkitekturgalan

Populära medlemsklubben för kreatörer konkurrerade ut Alingsås kulturhus och biograf Sture i Stockholm om Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredning 2017.

I Beckmans tidigare lokaler på Nybrogatan 8 huserar numera Alma – en samlingsplats för kreatörer och entreprenörer verksamma inom design, arkitektur, film, mode, reklam, musik, konst och media.

Under Sveriges Arkitekters Arkitekturgala, som gick av stapeln den 28 november, fick Alma ta emot det prestigefulla priset Guldstolen för årets bästa inredning.

Annons

Juryn, som har besökt ett 20-tal inredningar runt om i Sverige, föll för Almas tidlösa enkelhet som bygger på att detaljer och material ger helhetsverkan åt kafé och arbetsytor som sträcker sig över flera våningar.

Motiveringen lyder:
”Trots det enkla formgreppet har Almas interiör en alldeles speciell utstrålning, som kan påminna om allt från kontorsmiljön i gamla deckarfilmer till Hammershöis tysta rumsfiler. Tham & Videgård Arkitekter har skapat ett tidlöst ramverk kring en verksamhet som utmärks av ständiga flöden och genomströmning av människor i arbete. Den smarta ’koden’ för inredningsarkitekturen skapar ytor som håller för både ögats slit och arbetets nötning.”

– Årets guldstolsnomineringar är vardagsmiljöer med guldkant, som tar emot många människor dagligen och ger positiv energi tillbaka. Rum att träffas i, som stöder och skapar olika kulturer: konsten, litteraturen, filmen, och den nya arbetskulturen, säger juryns talesperson Malin Zimm, arkitekt och omvärldsanalytiker på White Arkitekter.

Medlemsklubben Alma har en offentlig del i form av ett kafé och butik medan övriga delar består av arbetsplatser, mötesrum, restaurang och musikstudio, fördelade på flera våningsplan kring en inglasad kvartersgård, som enbart är tillgängligt för medlemmar.

Arbetet med att utforma Almas inredning har letts av Fredrik Carlström, en av Almas  grundare, Almas VD Anna Behring Lundh och Arkitektkontoret Tham & Videgård.

– Vi ville att Alma skulle vara en plats där människor kände sig bekväma, inspirerade och kanske lite bortskämda. Med denna utmärkelse låter det som att vi lyckades, säger Fredrik Carlström.

Alma var även nominerade i Residence Stora Formpris i kategorin Årets nykomling för arkitekten Erik Järkils möbelserie Arrow som säljs i butiken Austere på Alma.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Guldstolen för bästa inredningsarkitektur. Priset består av en förgylld statyett i form av en stol.

Foto: Emil Fagander

Läs också:

Beckmans inleder samarbete med Alma – spana in de unika glasen

Här är vinnarna av Residence Stora Formpris 2017

Kika in i det sobra designkontoret i Helsingfors

Gilla Residence på Facebook
(0)
(33)


AnnonsLaddar