Annons

Annons

De ska ge gamla Ikea-möbler nytt liv


De ska ge gamla Ikea-möbler nytt liv

Genom att måla om möbler och byta ut knoppar och handtag kan du ge nytt liv åt äldre inredning. På lördag arrangerar Myrorna i samarbete med Prettypegs en heldag i hållbarhetens tecken – och låter tio inredningsambassadörer re-designa varsin Ikea-möbel som sedan auktioneras till förmån för välgörenhet.  

Den 21 oktober är hållbara möbler i fokus på Mall of Scandinavia, när second hand-kedjan Myrorna, tillsammans med Ikea-hackföretaget Prettypegs och en kunnig skara ambassadörer slår ett slag för upcycling och inredning i eventet Pretty Hackathon.

Annons

Aktörerna vill visa hur man med små medel kan ge möbler en personlig prägel och längre livslängd.

– Utmaningen idag ligger inte i att producera möbler som håller i 20 år, utan snarare i att vi ska vilja behålla våra möbler längre än vi gör i dag. När man lägger lite extra kärlek på möbeln, genom att till exempel måla om den eller bara byta ut ben och knoppar får den plötsligt nytt liv och vi behåller den längre. I slutändan gör det väldigt stor skillnad för miljön att använda möbler som redan finns – istället för att köpa nyproducerat, säger Jana Cagin, grundare till Prettypegs, som tillverkar utbytbara möbelben till Ikea-möbler.

I fjol fick Myrorna in 5920 ton prylar från sina givare och många tusen möbler och prylar såldes i kedjans butiker. Bland det som skänks och säljs kommer en hel del ursprungligen från Ikea. Under evenemanget i Mall of Scandinavia ges 10 av dessa möbler nytt liv inför besökarnas ögon.

Initiativets inbjudna ambassadörer får varsin Ikea-möbel från Myrorna, som de kommer att arbeta med under dagen. De färdiga möblerna auktioneras sedan ut via nätet och 50 procent av vinsten går direkt till Frälsningsarméns arbete mot människohandel. Förutom möbelverkstad, blir det föreläsningar och annat spännande på temat hållbarhet och möbler.

– Inredningstrenden just nu är personlig och genom att handla second hand kan man få möbler och prylar med en unik touch, särskilt om man gillar att pyssla med sina saker. Men även för de som inte orkar göra så stora ingrepp, det räcker ju med små justeringar. Dessutom finns det en stor klimatnytta i att handla hållbart! En nyproducerad soffa, till exempel, orsakar i genomsnitt 300 kilo i koldioxidutsläpp, säger Lotta Kökeritz, pressansvarig på Myrorna.

Medverkande ambassadörer:

Ida Hansson – @NordicRemake

Viktoria Holmgren – @BaraVickan

Malin Sylvan & Anna Mighetto – @MrsMighetto

Mimmi Staaf – @mimmistaaf

Madeleine Asplund Klingstedt – @AsplundKlingstedtInteriör

Elin Andersson – @Elin&Alva

Ellinor Halling – @ellinor_halling_design

Alva Fierro – @alvafierro

Linda Hansson & Louise Lemming – @Vintagefabriken

Pernilla Jansson – @PernillasInteriör

Läs också:

Så förvandlade de byrån från Myrorna till trendsäker möbel

5 snygga sätt att uppdatera dina Ikea-möbler

Spana in Reforms nya köksdesign för Ikeamöbler

Gilla Residence på Facebook
(0)
(4)


AnnonsLaddar