Alexander Lervik

Alexander Lervik revolutionerar framtidens möbelproduktion

Genom utställningen Imaginations x12, som visas på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm, vill formgivaren Alexander Lervik undersöka mötet mellan konst och design.
Han revolutionerar framtidens möbelproduktion genom att kombinera konst och ny teknik.

Annons

Bland de 12 verken på utställningen, som alla knyter an till något av konstens alla områden, hittar du tolkningar av bland annat surrealism, minimalism och videokonst. I samtliga verk har Alexander Lervik utforskat hur konst kan samspela med och utnyttja den tekniska utvecklingen.

alexander lervik
 

Ett tydligt exempel på detta ser vi i Terra chair, en stol som kommer finnas tillgänglig på fil helt gratis på Designhouse Stockholm och sedan kunna produceras lokalt av företag med CNC maskiner och laser. Något som kan komma att helt och hållet ändra vår syn på transport och miljöpåverkan.

Idén kom från en TED-föreläsning Lervik höll 2009 då han påpekade att det är dags att designindustrin skapar sitt eget Spotify. Han var tidig med att upptäcka hur 3D-skrivarnas innovation kunnat användas inom designvärlden och ville med Terra chair ta steget ännu längre. Slutresultatet påminner både om pop-konstens lekfullhet och Yayoi Kusamas prickar och färger.

Annons

Klimatneutral stol

– Målet har varit att skapa världens mest klimatneutrala stol och eftersom trä är ett av de bästa materialen för miljön så är det största kvarvarande problemet i produktionskedjan alla transporter. Med Terra chair blir all tillverkning lokal var du än bor i världen, säger Alexander Lervik.

Alexander Lervik
 

I utställningen försöker Alexander Lervik att utforska och ifrågasätta vad som får, och inte får vara, konst. Hur ett bruksföremål som en stol blir något helt annat om formatet och storleken ändras eller vad som händer om graffitti får ta plats i vardagsrummet. Han lyfter också några av våra stora samhällsproblem som ofrivillig ensamhet och flygets miljöpåverkan och hur detta påverkar vårt sätt att se på upplevelser.

Utställningen visas på Sven-Harrys konstmuseum mellan den 24 januari och 9 februari 2020. Och flyttar sedan vidare till Milano.

Publicerat 22 januari 2020
Annons