Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016

Varje år delas designpriset Formex Nova ut i samband med Formex– nordens största fackmässa för design och inredning. Vinnaren i år är formgivaren Nick Ross. Residence fick en pratstund med den uppskattade designern om hans produktionsprocess, materialval och största inspirationskällor.

Annons

Nick Ross, född 1986 i Skottland med bas i Stockholm, var en av fem nominerade till 2016 års upplaga av Formex Novapris. Enligt juryns motivering nominerades han för ”sitt metodiska arbete med material och form och osviktliga känsla för gestaltning. I Ross produkter är volymerna välavvägda och språket personligt, ofta med en humoristisk twist och en historisk referens.”

Ross har studerat på Gray’s School of Art i Aberdeen samt Konstfack och har tidigare tilldelats  det svenska designpriset Ung svensk Form 2014, men även fått flera internationella utmärkelser.

Grattis Nick! Hur känns det?

– Det betyder mycket, speciellt eftersom det är det första priset jag vunnit i Sverige för för mina insatser som enskild formgivare och inte ett projekt, det känns fint!

Du har i dina materialval gått från att använda marmor till sandsten. Varför?

– Jag växte upp i Skottland där i princip alla hus är byggda av sandsten och mitt senaste projekt handlade just om Skottland och då blev det ett naturligt val. Så det är inget jag bara bestämde mig för, utan det hade att göra med projektets tema.

Annons

Du arbetar mycket med storytelling i dina produkter, hur viktigt är det för dig?

– Det är väldigt viktigt. Jag har ganska svårt att formge objekt för formgivningens skull, det känns ofta onaturligt för mig. Det krävs inspiration och något att förhålla sig till för att komma fram till form, objektval och material. Sedan är det ett bra sätt att arbeta på eftersom man inte blir så påverkad av vad alla andra gör, utan man blir tvungen att hålla sig till storyn.

Vilka designers inspirerar dig i ditt arbete?

– I somras ställde jag ut på den franska designerfestivalen Design Parade i södra Frankrike och i juryn satt mina två största idoler som jag alltid inspirerats av: Max Lamb och Faye Toogood, det kändes väldigt stort att få träffa och prata med dem.  Jag gillar Lambs råa formspråk och hur han väljer att visa materialet och processen, han finslipar inget. Hos Faye gillar jag formspråket och hur hon presenterar sina projekt med hjälp av inredning. Hon har dessutom köpt ett av mina marmorbord.

Annons

I år fick du ställa ut på prestigefulla franska designfestivalen Design Parade i Hyère, det måste vara ett stort erkännande?

– Jag har haft det på min lista i fem år, så det har länge varit en dröm. Har man varit med en gång så blir man alltid bjuden dit igen, så det känns jättespännande.

Går det att försörja sig på ditt yrke?

– Det är lite upp och ner. Men jag brukar stänga ögonen och hoppas på det bästa. Jag försöker att jobba med gallerier och producenter så man får in ett stabilt kassaflöde.  Då och då och då säljer man lite dyrare produkter.

Vad händer härnäst?

– Jag kommer att göra nya varianter av mina sandstensföremål till Johnson Trading Gallery i New York. Jag håller även på att planera nya utställningar med nytolkningar på tidigare föremål som jag gjort. Vad det blir vet jag ännu inte, men förhoppningsvis Kommer de att ställas ut i Milano eller i Basel.

Mer info om Nick Ross hittar du här.

Läs även:
Höstnyheter från Formex: Gjutjärn och kalksten
9 designklassiker som aldrig går ur tiden
Stylisten: Trender vi kommer att se mer av i höst 

Publicerat 24 augusti 2016
Annons