De får Bruno Mathssons formgivarpris 2016

Paret Shane Schneck och Clara von Zweigbergk, som ligger bakom danska succéföretaget Hays kataloger, produkter och färgskalor har vunnit det prestigefyllda Bruno Mathsson-priset. Residence fick en pratstund med Clara.

Annons

Varje år delar stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond ut det svenska formgivningspriset på 250 000 svenska kronor. I år gick vinsten till formgivarparet Shane Schneck och Clara von Zweigbergk.

Paret nominerades till priset med följande motivering: ”Shane Schneck och Clara von Zweigbergk skapar med nya in-fallsvinklar inom ramen för en profilerad enkelhet ett intressant och slipat form-språk. Genomgående lyfter de konstruktiva lösningar, form, funktion och färg till nya dimensioner.”

Clara är född i Stockholm och har studerat grafisk design vid Beckmans designhögskola i Stockholm samt på Art Center College of Design, i Pasadena, USA. Shane är född i Chicago och har studerat arkitektur på Miami University, Oxford, Ohio.

Grattis, hur känns det?

– Det känns jätteroligt att få ett pris som spänner över en större del av ens arbete, det är ju en ära och ett erkännande.

Vad betyder det här för dig och Shane?

Annons

– Det är en indikation på att man är på rätt väg och att man gjort något som uppskattas, det stärker självförtroendet.

Hur firar ni priset?

 – Priset medför ju en del pengar och med vinsten har vi kunnat uppgradera vår studio och skaffa en större lokal som vi flyttar in i nästa vecka.

 Vad utmärker era produkter och vilken produkt är du mest nöjd med?

– Våra produkter är oftast väldigt enkla i sin form. Kaleido-brickorna för HAY fick stort genomslag på marknaden. När de introducerades fanns det inte särskilt mycket färg på marknaden vilket jag tror medförde att de snabbt blev populära.

Vad arbetar ni på just nu?

– Vi fortsätter att utveckla flera olika produkter för bland annat HAY, Louis Poulsen, Ommo och Areaware i New York.  Vi har också jobbat med att ta fram en serie temporära sittmöbler för Nike.

Läs även:

Shane Schneck och Clara von Zweigbergk vann Bruno Mathsson-priset 2016

Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016

9 designklassiker som aldrig går ur tiden

Publicerat 12 september 2016
Annons