Kollektionen, som lanserades i mitten av maj, består av en vikvägg, lampett, tidningsställ, lampett, sidobord och en bänk där kunden själv får välja färg och material på den linje som finns på alla möbler: Antingen i borstad mässing, polerad aluminium eller ek.

– Då kan man som kund sätta sin egen prägel på möblerna och anpassa dem efter övrig inredning, berättar Madeleine Asplund Klingstedt.

Namnet Lineaire syftar på de linjer som genomsyrar hela kollektion – och som har hämtat inspiration från klassiska sekelskiftesdetaljer: Stuckaturer, lister och bröstningar.

Berätta om kollektionen, hur föddes idén?

– Idén till möblerna föddes genom att vi helt enkelt tyckte att det saknades möbler i det uttryck som vi gillar, i en avskalad design men med lyxiga och genomarbetade detaljer.

– För oss var det viktigt att göra möbler som skulle kunna fungera i alla rum, vårt sideboard (som går att få i tre olika längder) fungerar både som sminkbord i sovrummet, som avställningsyta i kök, matsal, hall eller som display-yta för vackra saker i vardagsrummet.

Var kan man ha era möbler och vilken är din favorit?

– Jag är ju lite kär i alla möbler men om jag måste välja en favorit så får det bli två; Bänken, för att jag tycker att det finns så fruktansvärt få bänkar på marknaden. Min andra favorit är tidningsstället, för att jag tycker det är vackert och dekorativt i sig själv, samtidigt som det är ett nytt och kreativt sätt att förvara och visa upp sina favoritmagasin på.

Vad har varit den största utmaningen i processen?

– Att det tar sådan tid. Vi satte designen av möblerna och vilka möbler vi ville ha relativt snabbt. Resten av tiden har vi ägnat åt att finjustera och förädla grundidén.

Hur har tillverkningsprocessen gått till? Vilka material består de av?

– Alla möbler är handgjorda i Sverige vilket tar sin tid men det innebär också att vi har full kontroll över produktionen. Kollektion består rakt igenom av valchromat – ett fantastiskt material som både är extremt hårt och slittåligt.

– Valchromaten går att få i en rad olika färger, men vi har valt de vi tror mest på; ljusgrått, grått, brunt, svart och blått. Alla möbler är behandlade med hårdvaxolja för att få en tålig yta.

Var kan man beställa möblerna?

– Vi är just nu i förhandlingar med återförsäljare men tills vi dyker upp i butiker så går de att beställa på vår hemsida www.lineaire.se

Vilka former, färger och material inspireras du av i vår?

– Jag måste säga att jag inspireras mycket av naturen i vår, både när det kommer till material och färger. Jag vill ha urvattnade, lugna färger som återkommer på flera ställen: vägg, möbler, matta, gardin.

Planerar ni att göra fler möbler?

– Ja, det är så himla roligt, kreativt och givande. Vi har massvis med idéer och tankar kring nya produkter, men också färdiga prototyper som vi vill utöka kollektionen med.

För mer inspiration besök Lineaires Instagram-konto och Madeleines blogg här på Residence.

Sideboard med mässingsdetalj.

Tidningsställ med linje i mässing.

Vikvägg i rödbrunt.

Lampett.

Läs också:

Toppinredarnas 10 favoritmöbler

Hanna listar: Veckans 10 främsta inredningsnyheter

Hon lanserar art déco-inspirerade gardiner i sammet – se kollektionen

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook