Designklasssiker fyller 20 år – nu utökas kollektionen

För snart 20 år sedan presenterade Design House Stockholm kollektionen Pleece av formgivaren Marianne Abelsson för första gången. Inför hösten utökar Design House Stockholm kollektionen med en ny modell och nya färger.

Annons

Det är 20 år sedan Marianne Abelsson fick uppdraget att ta fram en lampskärm åt Design House Stockholm, som grundades 1992.

– Som textilare har jag alltid varit särskilt intresserad av textila material, så i fabriken nöp jag i olika plisserade kvalitéer och såg denna fleece. Och då fick jag helt plötsligt helt andra idéer, som inte hade så mycket med en lampskärm att göra, berättar hon.

Av fleecen blev det i stället en liten kollektion modeaccessoarer, ”Pleece”, en mössa, en sjal och en poncho.

– Dessa produkter har vi sålt mängder av, under 20 år. Det visar verkligen att god design håller, säger Anders Färdigh, grundare och vd för Design House Stockholm stolt.

Av alla produkter har Blocklampan av Harri Koskinen och Pleecekollektionen bidragit mest till Design House Stockholms omsättning under åren. Pleece-beanien har blivit en klassiker hos alla designintresserade.

Till 20-årsjubileet har kollektionen nu utökats med en kortare poncho. Som tillägg till Design House Stockholms lilla modesortiment har Margot Barolo och Ulrika Mårtensson skapat pläden och sjalen Curly, en stickad produkt, som också uppstod slumpmässigt när tråderna i stickmaskinen hade dragits åt lite för hårt.

– Då uppstod den här speciella ytan, där Margot direkt sa, ’vänta nu här har vi ju någonting’.

I samband med inredningsmässan Formex i Augusti 2016 lanserar Design House Stockholm Pleece poncho i en ny kortare modell. De lanserar även tidigare textilier i kollektionen i en ny grön färg. 
I samband med inredningsmässan Formex i Augusti 2016 lanserar Design House Stockholm Pleece poncho i en ny kortare modell. De lanserar även tidigare textilier i kollektionen i en ny grön färg. Poncho 1925:-, liten poncho 1450 :-.  

Läs även:
9 designklassiker som aldrig går ur tiden
Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016
Modedesignerns snygga sommartorp ger oss ha-begär

Publicerat 24 augusti 2016
Annons