Contem.

Duon gör möbler av virke från rivningshus: Contem är företaget på allas läppar

Alla deras möbler tillverkas av trä som annars skulle ha gått till spillo. Contem kan vara framtidens designföretag.

Annons
VIDEO: 3daysof design dag1 – Michelle Meadows tre trendspaningar
VIDEO: 3daysof design dag1 – Michelle Meadows tre trendspaningar
1:03

»Vi är stadsbarn och Big bag-säckarna på trottoarerna är vår skog.« De säger det på skämt, förstås, Cristian Lind och Jack Dalla Santa. Men det ligger sanning i skräp-som-skog också. De har känt varandra sedan dagis på Kungsholmen i Stockholm och när de nu slår sina huvuden och händer ihop, i det nya möbelvarumärket Contem, är det med filosofin att inga träd ska fällas för deras skull. Deras möbler tillverkas av rivningsvirke eller av träd som fällts för att de står »fel« eller är sjuka. Och deras skog är tacksam att arbeta med.

Annons

»Det fina med rivningsvirke är att det kanske är plankor som har suttit i en innervägg i hundra år och de har hunnit torka rätt bra. Det är bara att hyvla upp, utan ledtider och till mycket bättre priser än resten av marknaden just nu«, säger Jack.

Fåtölj och bord av Contem.
Räddade från ugnen. Fåtölj och bord av träd som fällts på grund av plats eller sjukdom. »Vill man ha koordinaterna där trädet stått har vi dem.«  

»Och det känns både sorgligt och slösaktigt när fint virke går direkt till tippen.«

Contems snabba resa

Det har gått fort för Contem. Förra hösten renoverade de Cristians lantställe, en gammal skola, och snickrade tillsammans ihop en pall av vackra gamla plankor som de hittade. Pallen kommer de »aldrig att visa för någon, haha« men den var ett startskott – inte långt därefter fick de ta över en container med fint rivningsvirke från ett bygge på Skånegatan, och redan under Design week i februari kunde de lansera Contem.

Annons
Jack Dalla Santa och Cristian Lind.
Jack Dalla Santa och Cristian Lind har känt varandra sedan dagis och delar intresset för form och återbruk.  

Nu är ingen av dem direkt nybörjare inom form och design. Eller hållbarhet för den delen. Båda är uppvuxna med loppisar, auktioner och återbruk. Cristians pappa var antikhandlare och han själv har drivit Temporär, som galleri och butik, i elva år. Jack är arkitekt med eget kontor. Contem är än så länge ett sidoprojekt, men ett projekt som tar mer och mer tid.

»Vi klämmer in det, för vi älskar att vara i produktionen tillsammans.«

Contems kollektion

Contems kollektion kunde breddas när en arborist på Ekerö hörde av sig och undrade om killarna var intresserade av nyfällda träd, sådana som stått i vägen för elledningar och vägar eller varit för sjuka för att stå kvar, men tillräckligt friska för att bli något vackert. I stället för att träden ska gå direkt till ugnen och bli fjärrvärme.

Annons

»Då kan vi göra lite mer exklusiva grejer, även om vår ambition är att våra grejer ska vara tillgängliga. Våra ledord är så få moment som möjligt, men så hög kvalitet som möjligt. Vi vill sälja till människor som vi kan relatera till, även om de är 19 och flyttar hemifrån«, säger Jack och Cristian.

Contem möbler.
»Det finns något vackert i det som är gammalt, unikt och återanvänt.« Varje Contem-möbel är tillverkad för hand på ett snickeri utanför Stockholm.  

»Och oavsett om det är ett starkt koncept måste vi i slutändan ha fina möbler. Ja, vi vill gärna vara ett inlägg i debatten om den osunda rivningskulturen, men vår främsta drivkraft är ändå formgivningen.«

SE OCKSÅ: Så inreder du med feng shui – rum för rum
SE OCKSÅ: Så inreder du med feng shui – rum för rum
2:02
Publicerat 17 augusti 2022
Annons