Fem utställningar du inte ska missa under Stockholm Design Week

Mellan den 5-11 september är det Stockholm Design Week i huvudstaden. Veckan fyller 20 år i år . Vi listar några favoriter.

Annons

För tjugo år sedan tog Stockholmsmässan ett större grepp kring möbelmässeveckan som traditionellt är i februari. Alltfler aktiviteter började poppa upp på stan under mässan och man döpte hela veckan till Stockholm Design Week för att ta ett samlat grepp. För några år sedan ynglade Designveckan av sig och det tillkom en sommarupplaga. I år fick Designveckan i februari ställas in p g a ni vet vad. Och nu i september är det äntligen dags. 70 deltagande företag öppnar sina showroom med utställningar och events. För att se alla dessa kan man kika i Stockholm Design Weeks överskådliga app.

Nedan listar vi fem favoriter. Ta chansen och kolla in lite nydanade design under veckan! Vi kanske ses!

Moving Forward @NK

Skåp i utställningen Moving forward
Fantastiskt skåp av Thomas Sandell för KfK som visas på NK under Designveckan. Ett av tre konstnärliga skåp med intarsia.  

Stockholm Design Weeks egen utställning Moving Forward är kurerad av de norska stylisterna Kråkvik & D’Orazio och visar upp samtida tendenser inom skandinavisk design. Nyheter från skandinaviska varumärken med småskalig produktion varvas med unika objekt och gediget hantverk. På NK finns även utställningen Cream, som visar experimentell design, och NK Inredning presenterar varumärket Ingridsdotter, med möbler av Jonas Bohlin. Utställningen finns på våning 3 på NK.

Annons

Adress: Hamngatan 18-20

Galleri Gemla

Solfjaderstol Gemla
Gemla är en av de äldsta möbelföretagen i Sverige, passa på och kolla in deras vinbar på Södermalm i veckan.  

Gemla öppnar sitt nya koncept Galleri Gemla, ett litet permanent galleri precis intill deras vinbar och showroom på Södermalm. Den första utställningen görs i samarbete med Zero + Friends (Carina Seth Andersson, Bo Arenander, Magnus Bärtås m fl) och är kurerad av Anne Klontz. Passa på att provsitta Gemlas nya fåtölj Gemla Open, designad av Samuel Wilkinson.

Adress: Magnus-Ladulåsgatan 8D

Bukowskis Auktionshuset

Ikea fåtöljer
Två Ikea-fåtöljer som hamnar under klubban på Bukowskis i veckan, utrop 40 000 kronor.  

Bukowskis presenterar utställningen Made in Sweden, som lyfter fram föremål som haft en roll i att forma synen på Sverige. Visningen är öppen 3-9 september och inkluderar föremål som symboliserar Sveriges långa tradition inom design, konst, mode, musik och sport.

Annons

Adress: Arsenalgatan 2

Svenskt Tenn

Svenskt tenn
Utställning med färgstarka India Mahdavi på Svenskt Tenn.  

Svenskt Tenn presenterar ett samarbete med en av Frankrikes mest kända arkitekter och inredningsarkitekter, India Mahdavi. Med sin vision om färg och hur den påverkar oss har India skapat en utställning som visar upp hennes egen design samt från Svenskt Tenn och Josef Frank.

Adress: Strandvägen 5

Dusty Deco

Dusty Deco
En typisk Dusty Deco-inredning på Mallorca.  

I en pop up-utställning lanserar Dusty Deco en ny kollektion och ett nytt samarbete med de svenska inredningsarkitekterna Atelier Alba. De relanserar även en soffa designad av dexan svenska möbelformgivaren Elias Svedberg på 1940-talet.

Adress: Modin Communication, Odengatan 3

Publicerat 02 september 2022
Annons