I och med Stockholm design week 2017 presenterade Fogia (vinnare av årets producent i Residence Stora formpris 2014) under förmiddagen årets nyheter i Strandvägen 7a:s fina eventlokaler.

– I år har har företaget valt att samarbeta med fyra nya formgivare, detta för att hålla sig relevanta och innovativa säger Fogias vd Marcus Hubert.

Samtliga av de nya formgivarna är Stockholmsbaserade. Först ut var Simon Klenell och Kristoffer Sundin som tillsammans designat glasbordet Big Sur.

– Vi ville knyta an till Fogias historia och alla deras plexiglasprodukter, säger Simon och Kristoffer fyller i.

– Jag arbetar främst med trä och Simons glas så det kändes helt rätt att göra ett bord i glas och trä.

Namnet syftar på stämningen i den amerikanska kustremsan Big sur som vi tyckte passade känslan i bordet. Big sur finns i mörk blå, grön, brun och transparent glas. Varje bord har två glasskivor och går att kombinera hur man vill.

Läs mer: Andreas Engesvik designar ny tapetkollektion för Photowall

Bigsur_table_greenoak

Big sur av Kristoffer Sundin och Simon Klenell kostar cirka 12 560:-.

Näst ut var Luca Nichetto som designat en modulsoffa som heter Jord. Rygg- och armstöden är ställbara i 7 olika positioner, en idé Nichetto fick när han blev pappa för lite mer än ett år sedan.

– Då har jag somnat när jag lagt mig i soffan. Vidare är det ett resultat av att han funderat kring hur vi använder vardagsrummet idag. »Vi spenderar så mycket tid därinne. vi äter, umgås, tittar på film och vilar, en soffa måste fundera i så många olika sammanhang.

Jord har extra djupa och breda plymåer och kan beställas i flera olika kombinationer, även med ett inbyggt sidobord i trä och tarrazzo. Designen kombinerar de två olika länderna i Nichettos hjärta – Italien och Sverige.

Läs mer: Han är årets hedersgäst på Stockholm Furniture Fair 2017

Jord_system

Modulsoffan Jord av Luca Nichetto studio, pris från 6 980:-.

Luca hade även vävt in sitt italienska arv i ytterligare en ny produktserie, nämlogen vaserna Luft. Båda två är munblåsta i Murano (som Nichetto kommer ifrån) och produceras i en upplaga av 33 vardera.

luft

Vas luft.

Därefter visade Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom på TAF arkitekter upp sin nya matta Ropemaker som insprerats av repmakari. Varje tråd i mattan är tvinnad som ett rep och är gjort av ull och jute. Mattan finns i beige, rött, grönt, och svart-vitt.

Ropemaker finns i två storlekar och 4 färgsättningar. Pris från 13 950:-.

Ropemaker finns i två storlekar och 4 färgsättningar. Pris från 13 950:-.

TAF Arkitekter hade även designat ett litet sidobord i två våningar. När de formgav bordet Pastille utgick de från materialiteten och har skapat ett bord i ek med rundad profil på undersida samt smala stålben.

Rekommenderat pris på Pastille är 7 995:-.

Rekommenderat pris på Pastille är 7 995:-.

Sist ut var Nina Jobs som designat en skön sittpuff i två storlekar.

– Det är roligt att samarbeta med en producent som tänker så mycket på miljön. Jag hade miljöaspekten i fokus under hela designprocessen, säger Nina.

Poppy har ett kviltat överdrag som går att ta av och tvätta. Den kommer i två olika typer av textil och tre färger per typ.

Poppy_puff_big_grey_velvet

Läs mer: De ska utforma Designbaren på Stockholm Furniture Fair 2017