Folkform tilldelas Bruno Mathsson-priset 2019

Designduon uppmärksammas bland annat för sina museibänkar "Patchwork", som pryder de flesta salarna på Nationalmuseum.

Annons

Varje år delar Mathsson-Fonden, Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons Fond, ut pris inom designsegmentet, och har gjort så sedan 1984. Syftet är att ”främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö.”

Med en prissumma på 250 000 kronor räknas det till ett av de mest prestigefyllda och största designpriserna i Norden, och 2019 väljer man att ge priset till Folkform, som drivs av Chandra Ahlsell och Anna Lovisa Holmquist.

Folkform har funnits i snart 15 år, och grundarna har en gemensam bakgrund inom industridesigstudier på konstfack samt Pratt Institute i New York för Ahlsell, och Goldsmiths i London och Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn för Holmquist.

folkform bänkar ovanifrån
 

Designat museibänkarna på Nationalmuseum

När Nationalmuseum skulle öppna igen efter fem år av renoveringar valdes Folkform ut för att designa museibänkarna Patchwork, och passande nog kommer priset att delas ut på Nationalmuseum. Andra uppmärksammade verk från duon är skåpserien Masonite: Memoriam, och lampserien Skyline. 

Annons

Motiveringen för priset lyder:

2019 års Bruno Mathsson-pris tilldelas Chandra Ahlsell och Anna Lovisa Holmquist i konst- och designduon Folkform, för deras angelägna undersökningar av hur material och tillverkningsmetoder värderas inom nutida möbelproduktion. Prestigelöst och pricessinriktat fördjupar de sig i den traditionella industri- och hantverkskunskap som riskerar att gå förlorad, och skapar nya konstnärliga och distinkta uttryck. Deras projekt realiseras ofta i fria processer, drivna av lika mått nyfikenhet, mod och integritet. 

folkform nationalmuseum 8
 
folkform nationalmuseum 7
 
folkform nationalmuseum 6
 
Annons
folkform nationalmuseum 5
 
folkform nationalmuseum 4
 
folkform nationalmuseum 3
 
Annons
folkform nationalmuseum 2
 
folkform nationalmuseum 1
 

Prisutdelningen äger rum på Nationalmuseum tisdag den 4 juni kl 14.30. Den 5 oktober invigs även en omfattande utställning med Folkform, Produktionsnoveller, på Vandalorum i Värnamo. Utställning pågår till och med den 23 februari 2020.

Publicerat 09 maj 2019
Annons