Front Designs hyllar naturen.

Se front designs unika möbler som hyllar naturen

Tillbaka till skogen, till rötterna och ända in i björnens ide. Front design gör helt unika möbler som hyllar naturen, tillsammans med Moroso.

Annons

Ni minns tiden när man byggde kojor? När skogen var ett äventyr och en mossklädd sten kunde bli en soffa och en klippkant agera kök. Det är de minnena och lekarna som Front designs Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren velat komma tillbaka till i sitt senaste samarbete med Moroso, Design by nature.

Projektet skulle släppts 2019, men kommer alltså först i år. Av orsaker man knappt orkar skriva om längre!

»Det har varit ett organiskt projekt som pågått i våra huvuden i flera år. Vi har haft samarbete med Moroso länge, men vi initierade detta.

Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren står bakom Front Design.
Front design bildades 2003, Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren driver gruppen. Deras samarbeten är vida omtalade och görs med företag som Ikea, Moooi, Moroso och Vitra.  

Vi har ett undersökande sätt att arbeta i vår praktik. ‘Nu ska vi göra en stol’ – så börjar det aldrig för oss«, säger Anna. I stället kan en brief lyda: vad är en stol?

Annons

»Vi har alltid velat ta oss an ett område som egentligen inte har med formgivning att göra. När vi var i skogen ställde vi oss massor med frågor: hur sitter man i naturen, hur rör sig man sig i skogen. Vi var ute så mycket, tog bilder av färger, former, djurspår, kaninbo, björnide. Och sedan började vi att 3D-scanna områden, vi hämtade hem former och mönster på det sättet,« säger Sofia.

Vill fånga känslan av skogen

De ville fånga känslan av skogen med dess lukter, densitet, att allting skiftar och ändrar sig beroende på tid på dygnet och väderlek. Hur skogen växer med en genom barndom och upp i vuxen ålder. Och hur viktiga djuren är, något som synts långt tidigare i Front designs portfölj. Se bara på Horse lamp för Moooi från 2006. Eller den stickade björnen Resting bear för Vitra, exempel på kollektioner där djuren kommer in.

»Forskning visar ju att skogen har stark påverkan på vårt mående och att bara se natur på bild kan få positiv effekt. Människor som bor nära grönområden lever längre om man ser till förväntad livslängd«, säger Anna.

Skapande av tyget, av Front Design.
Broderi, vävning, ja, helt enkelt handarbete med handpåläggning när tygerna växer fram i det senaste samarbetet med Moroso.  

»För oss handlar formgivning inte om trender, utan om att dyka djupare. Vi har haft mycket kontakt med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Uppsala om just hur delar av miljön kan implementeras i inredning. För både folkhälsan och den personliga hälsan är skogen viktig. Men hur kan vi som formgivare använda oss av dessa kvaliteter?« säger Sofia.

Annons

Så efter denna gedigna undersökning började projektet, Sofia och Anna byggde ihop de 3D-scannade skisserna på kaninbon med mera och skapade det otroliga tyget som påminner om livet i en skog. De har använt sig av många tekniker och material för att få fram skogens vindlande känsla: vävning, tuftning, broderi och växtfärgat garn.

»Vi har gjort ett sofasystem för Moroso som kommer kläs i tyget. Vi började i vår barndomsskog och sedan har det växt åt olika håll.

Sofasystemet för Moroso.
Sofasystemet för Moroso klätt i tyget som Front Design skapat.  

Soffan ska kännas som den där mossklädda stenen vi minns från när vi var små«, säger Sofia.

Vissa saker i serien Design by nature kommer att bli möbler, medan andra objekt är helt unika, mer tänkta som galleriprodukter och kommer i limiterade upplagor.

Annons

Men projektet har brett ut sig som det plägar göra. För nederländska Febrik (som ägs av Kvadrat) har Sofia och Anna gjort ett stretchigt, stickat möbeltyg – gjord av återvunnen ull – där naturen känns närvarande både i färgvalen: bland annat sand, snö, tall finns representerade och den taktila känslan.

Projektet som hyllar naturen.
Bakom det senaste projektet ligger många, många timmar i skogen.  

Som alltid har Front design mycket på gång samtidigt. För Kosta Boda kommer nu en serie med finare vardagsglas, objekt för det dukade bordet. Även samarbetet med lampföretaget Zero får en avknoppning när hyllade Curve släppts i en ny variant. Det står inte still.

Förhoppningsvis kommer sofasystemet visas i Milano när möbelmässan går av stapeln i juni. Men allt står förstås skrivet i stjärnorna.

Publicerat 22 mars 2022
Annons