gamfratesi och lyfa

Gamfratesi lyfter lampföretaget Lyfa

Ett danskt lampföretag väcktes ur sin 20 år långa törnrosasömn och äntrade 2020-talet. Här är allt du vill veta om nylanseringen av Lyfas lampor med GamFratesi.

Annons
Se Chimi-grundaren Charlie Lindströms minimalistiska tvåa
Se Chimi-grundaren Charlie Lindströms minimalistiska tvåa
1:00

När danska Stine Gam och italienske Enrico Fratesi, som tillsammans bildar designduon GamFratesi, fick frågan huruvida de kunde tänka sig att ta tag i det anrika lampföretaget Lyfas sortiment, började de kolla in sina egna lampor hemma i Köpenhamn lite mer noga. Och det visade sig att en som hade hängt hemma i många år, var just en Lyfa.

Namnet Lyfa betyder Lysekrone Fabriken, som fanns med redan 1903 och är alltså ett av Danmarks mest kända lampföretag med en enorm produktkatalog fullspäckad med internationellt ryktbara designernamn. 1999 la man verksamheten i malpåse och först dryga 20 år senare, 2020, startades företaget upp igen. Då med en kraftigt nedbantad katalog på 11 produktfamiljer.

Annons

»Vissa val var helt självklara«, säger Enrico Fratesi, »Andra var svåra.«

Stine Gam och Enrico Fratesi
Stine Gam och Enrico Fratesi har ett företag och en familj ihop.  

Lamporna som nylanserats av Lyfa

Bland designernamnen finns Bent Karlby, som anses vara en av 1900-talets främsta belysningsdesigner, Simon P. Henningsen (son till Poul, PH-lampans fader) och Jørn Utzon. Nylanseringen la fokus på de tidlösa lamporna och deras historia – med betoning på funktionalitet. Kollektionen består av ett kurerat urval av lampor som valts ut med respekt för det ursprungliga formspråket, hantverket, den höga detaljnivån och materialvalet.

Annons
Lyfas lampor
Repose i tre storlekar av GamFratesi.  
Ninotchka av Bent Karlby
Ninotchka av Bent Karlby.  
Annons

Bland de återlanserade lamporna finns pendellamporna Peanut av Bent Karlby, Divan 2 av Henningsen och Ninotchka, där Karlby inspirerades av Greta Garbos lite märkliga hatt i filmen Ninotchka (för övrigt en av de få filmerna där Garbo skrattade). Och Sundowner av Jørn Utzon, som ser litegrann ut som om hans berömda operahus i Sydney har ställts på sidan.

gothic wall lamp
Gothic wall lamp.  
Sundowner av Henningsen.
Sundower av Utzon.  
Annons
Peanut av Bent Karlby.
Peanut av Bent Karlby.  
Divan 2 av Henningsen.
Divan 2 av Henningsen.  
Annons

GamFratesi har även lagt till en ny egen lampa i glas med en liten metalldetalj som gör hela lampan. GamFratesi som också har en familj med två barn ihop, jobbar för företag som Apple, Hermès, AY, Gubi, Louis Poulsen, De Padova and Poltrona Frau. Deras stol Beetle för Gubi kommer att fylla tio år i år. »Den kom till för en utställning«, säger Stine. »Men Enrico och jag är ganska industriella av oss, vi vill att saker ska fungera. Och det har visat sig att det gör det men den stolen.«

Publicerat 28 maj 2023
Annons