hanna nationalmuseum topp

På lördag öppnar nya Nationalmuseum, som imponerar med fantastiska rumsligheter, en skulpturgård och väldigt fina utställningar. Det har även designats och tillverkats en rad nya möbler och objekt för Nationalmuseums restaurang, bibliotek och utställningssalar. Mest ambitiös är inredningen till restaurangen där Matti Klenell, Carina Seth Anderson, Stina Löfgren och Taf gemensamt utformat inredningen och tagit fram nya möbler, samt bjudit in kollegor att rita möbler. Sammanlagt rör det sig om 80 nya möbler eller accessoarer till restaurangen allena.

Allt porslin har tagits fram av Carina Seth Anderson, på väggen hänger krokar av Last, barnstolarna som påminner om flygande tefat är designade av Björn Dahlström. Projektet har tagit många år, involverar många producenter och sammanfattas både i en bok samt i en fin liten utställning i museet. Att rita en möbel specifikt för en publik byggnad är inget nytt och så har många av dagens skandinaviska klassiker sett dagens ljus.

Det som står ut i Nationalmuseums superambitiösa satsning är antalet möbler och objekt som tagits fram – och att många av dem sätts direkt i produktion för att finnas tillgängliga för allmänheten redan nästa år.

emma olbers matta nationalmuseum biblioteket

Biblioteksmattan

Emma Olbers tecknar alltid för hand och på känsla. Hennes matta till det gamla biblioteket föreställer en av hennes första skisser av rummet. Mattan görs helt i lyocell, vilket är ett snabbväxande trä som görs om till en textilfiber. Den tuftade mattan är ett samarbete med Asplund – vi håller verkligen tummarna för att den kommer i produktion.

grön läslampa nationalmuseum biblioteket

Grön läsbelysning

Fronts fantastiska lampserie är skapad speciellt för Nationalmuseums bibliotek och slingrar sig likt växter över fönsterkarmar och väggar. Inspirationen kommer från den klassiska läslampan med grön skärm som ofta återfanns på bibliotek; det gröna ljuset skulle sprida ett smaragdskimrande ljus som ansågs ha en rogivande och koncentrationshöjande effekt. Serien lanseras i andra färger av Zero i februari.

nationalmuseum stol restaurang

Atelier chair

Nya stolen till restaurangen och auditoriet på Nationalmuseum, Atelier chair, har ritats av Taf och produceras av Artek. En elegant lättviktare på fyra kilo, designad för att passa både privata hem och publika ytor och tillverkad av lokalt material av Artek.

nationalmuseum stol2 restaurang

Botero

Botero tilltalar direkt, rundad och lite italiensk i sin form; det är lätt att falla pladask. Den bekväma stolen, som finns i en del av restaurangen, är ritad av Matti Klenell och Peter Andersson och produceras av Källemo.

nationalmuseum bestick

Ehra

Det graciösa besticket Ehra som tagits fram för restaurangen på Nationalmuseum har ritats av Note och produceras av Gense. Lika bekväma att använda som de är vackra på bordet; en klassiker in the making. Finns redan till salu.

nationalmuseum kolonn

Kolonn

Den vackra vasserien Kolonn kommer bli en bästsäljare! Serien finns i tre storlekar och är ritad av Carina Seth Andersson. Vaserna är handblåsta av glasblåsare på Skrufs glasbruk i Småland, vilket gör att varje vas är unik.

nationalmuseum takkrona

Ljuskronan

En imponerande ljuskrona drar till sig ögonen i restaurangen; den är ett resultat av ett samarbete mellan tio formgivare som var och en designat varsin del. Glaset har blåsts i The Glass Factory.

bambustol nationalmuseum

Bambu

Den poetiska bambustolen med hög rygg är designad av Matti Klenell och tillverkas lokalt av Larsson korgmakare i Gamla stan i Stockholm, med inspiration från själva designprocessen.

mela lampa nationalmuseum

Mela

En helt fantastisk serie formstarka armaturer av Matti Klenell för ateljé lyktan – vissa tar för sig och kräver högt i tak, andra är nättare. Bild lånad av Matti Klenell.

Läs mer:

Nationalmuseum öppnar igen efter fem år

Norrgavel firar 25 år – Hanna Nova väljer sina favoriter

Smakfullt sekelskifte på Swedenborgsgatan

Gilla Residence på Facebook