transparent sound upcrafted topp

Hantverkshögtalare leker med gränsen mellan teknik och design

Kollektionen Upcrafted från svenska Transparent Sound har tagits fram tillsammans med hantverkare i trä, keramik och stål.

Annons

Bakom företaget som blivit kända för sin Transparent Speaker – som är precis vad det låter som, en genomskinlig högtalare – står Per Brickstad och Martin Willers. De vill med sina högtalare ifrågasätta vad teknikprodukter står för, och även vilken roll de har i människors liv.

Inför kollektionen UPCRAFTED kontaktade Per och Martin tre stycken hantverkare för att se vilka möjligheter det fanns att skapa unika högtalare som inte tillverkats i plast; Dry Studios, keramikern Hortense Montarnal och stålsmeden Jonas Majors fick möjligheten att göra varsin högtalare inom respektive fält utifrån Transparent Sounds modulära och cirkulära princip.

transparent sound stål trä keramik
 

– Vi vill genom kollektionen UPCRAFTED undersöka i vilken utsträckning en avancerad teknikprodukt även kan vara ett fint hantverksobjekt. För att utforska vart gränsen går har vi valt att jobba med naturnära material och skickliga hantverkare. Det finns något spännande i att låta komponenter återfödas i nya format, där produkterna får vara modulära, och i någon mån cirkulära. En förädlingsprocess där vi låter produkten ”upcyclas” till en ännu mer värdefull och unik produkt. Vi gillar idén om saker som inte blir sämre med tiden, berättar Per som är designchef på Transparent Sound.

Annons
transparent upcrafted keramik
 
transparent upcrafted keramik2
 
transparent upcrafted stål
 
Annons

Högtalarna ur UPCRAFTED-kollektionen lanserades den 30 november i en mycket begränsad upplaga, och finns tillgängliga på transparentspeaker.com. Priset för de små högtalarna är 15 000 kronor, medan den stora i stål kostar 25 000 kronor. Så småningom kommer högtalaren i trä att finnas på drystudios.com samt i deras butik, medan perspectivestudio.se kommer sälja högtalaren i stål och keramikhögtalaren säljs av Empreintes i Paris.

Samtliga foton tagna av Idha Lindhag.

Läs mer:

Livrest släpper limiterade handgjorda bokstativ

Fem stilrena julmarknader för den kräsne

Fotoboken som dokumenterar Stockholms unika tunnelbanestationer

Publicerat 07 december 2018
Annons