Avskalat och funktionellt – här är Kristina Starks nyheter på Formex

På onsdag går Formex-mässan av stapeln – som presenterar det främsta inom design och inredning. Formgivaren Kristina Stark kommer att finnas på plats och uppdatera vår köksservis – med bara det allra nödvändigaste.

Annons

Under 24-27 augusti pågår Nordens största fackmässa för design och inredning, Formex, i Stockholm. Mässan presenterar det främsta inom design och inredning – och en hel del nyheter presenteras från både små och stora formgivare.

Läs även: Kristina Stark ger historiskt föremål nytt liv under Formex: ”Ville uppdatera den för vår tid”

En av dem som ställer ut är den uppskattade designern och formgivaren Kristina Stark. Under hösten 2015 lanserade hon den handgjorda serien Still Life Set som prisades med ELLE Decoration Swedish Design Awards,  en handgjord uppsättning kärl om sex delar utförda i väl valda material med omsorg och eftertanke.

– Var och en fyller sin funktion, där alla delar är lika väsentliga, avsedda att användas om och om igen, varje dag. Man har så mycket av allt idag, men i den här kollektionen ville jag bara ha det allra nödvändigaste; ett glas, en kopp, ett litet träfat, en frukostskål, en skållrik och en mattallrik, säger Kristina.

Annons

Läs även: Stylisten: Trender vi kommer att se mer av i höst 

I år gör hon comeback med en uppdaterad version av Still-Life kollektionen – en liten mjölkkanna samt en större tillbringare, något som förr eller senare pockar på uppmärksamheten för en formgivare tror hon.

– Det är något man måste göra, ett viktigt och ytterst funktionellt ting.

Kristina Stark formger och producerar svensktillverkade produkter med innovativ design i olika material. I höst uppdaterar hon Still-Life kollektionen med en mjölkkanna och en större tillbringare. Kannorna finns i färgerna terrakotta, svart och gråvit.
I höst uppdaterar Kristina Stark sin Still-Life kollektion med en mjölkkanna och en större tillbringare. Kannorna finns i färgerna terrakotta, vitt, grått och sand. Kannan är cirka 13 centimer hög, pris: cirka 250 kr. Tillbringaren är 14,5 cm hög och kostar cirka 475 kr.  

Det spartanska och avskalade är genomgående i designen men viktigast av allt är funktionaliteten.  

– Begreppet form follows kan låta som en klyscha men det är ändå lite av ett ledord för mig. Jag ifrågasätter ständigt och analyserar mycket när jag formger, det är till exempel viktigt att en tillbringare inte droppar eller att en kopp ska kännas bekväm när man håller den i handen.

Kristina Stark kommer att finnas på plats under Formex-mässan i Stockholm 24-27 augusti och hennes produkter finns bland annat på Svenssons i Lammhult.

Läs även: Tjusigaste köksprylarna just nu enligt stylisten Josefin Hååg

Annons