Det finns någonting härligt med en passionerad kreativ person. Ta Henning Koppel (1918-1981) som exempel. När han 1954 skapade silverskulpturen 1041 för Georg Jensen var det många som lyfte på ögonbrynen åt den moderna och banbrytande skulpturen, som visade hur långt före sin tid Henning Koppel var med sina verk. Den böljande, tredelade formen liknande ingenting annat vid den tiden. Skulpturen förstördes däremot nästan omedelbart av Koppel själv, då hans egna perfektionistiska ådra tagit över och ett missnöje med slutresultatet gjorde att han tog saken i egna händer.

Verket är naturligtvis skapat för att agera konstverk snarare än ett praktiskt och funktionellt objekt. I år är det 100 år sedan Henning Koppel föddes, och det har Georg Jensen valt att fira med att för första gången sedan Koppel själv förstörde sitt verk ge ut 1041. Skulpturen hör utan tvekan till ett av både Georg Jensen och Koppels mest luxuösa och extravaganta pjäser – prislappen hamnar nämligen på 1,2 miljoner danska kronor.

– Vi ville erbjuda någonting som kändes som ett litet större firande av Koppels arbete. Vi hittade den ursprungliga sketchen till 1041 i vårt designarkiv och beslutade oss för att försöka göra det på rätt sätt, för att hedra Koppel, säger Nicholas Manville, senior VP Design & Merchandise.

Koppel 1041 är handhamrad från en tolv kilo tung silverplåt och polerad till en silkeslen matt finish, vilket ofta var signum för Koppels silververk.

Georg Jensen Henning Koppel närbild
Georg Jensen Henning Koppel närbild 2
Georg Jensen Henning Koppel silverskulptur piedestal
Georg Jensen Henning Koppel silverskulptur bord
Georg Jensen Henning Koppel närbild 3

Läs mer:

Konstnären David Hockneys tavla kan bli världens dyraste

Hilma af Klints Tempelserie görs i limiterad mattkollektion

H&M Home släpper avskalade Classic Collection

Gilla Residence på Facebook